wsbr2
PHOTO: Redakcia/ram.

To je myšlienka! Recyklujte s nami staré bicykle, projekt, ktorý podporili aj EuropskeNoviny.sk

wsbr2
PHOTO: Redakcia/ram.

Už túto nedeľu sa skupina 7 mladých dobrovoľníkov zo Slovenska vydá na cestu do Holandska, Dánska a Belgicka, aby zozbierala staré, nefunkčné bicykle. Cieľom ich projektu „WheelsShouldbeRolling“, ktorý podporil aj spravodajský portál www.europske.noviny.sk, je vytvoriť podmienky pre vznik sociálneho zariadenia – chránenej dielne v miestnom centre pre mentálne a fyzicky hendikepovaných. Ľuďom na okraji spoločnosti sa tak dostane možnosť zapojiť sa do pracovného procesu a teda sebarealizácie.

Viac ako 5 miliónov mladých ľudí bez práce

Jednou z hlavných myšlienok projektu je aj alarmujúco vysoká nezamestnanosť ľudí do 25 rokov. Podľa Eurostatu je v Európskej únii bez práce 5,544 miliónov mladých. Projekt WheelsShouldbeRolling chce ukázať, že dobrou myšlienkou sa dá zmeniť spoločnosť a netreba len čakať na to, kedy niekto pracovné miesto vytvorí. „Naozaj si nemyslíme, že na svete už niet čo zlepšovať. Ako je teda možné, že milióny ľudí nemá čo robiť? Chceme zistiť, či dobrá myšlienka a iniciatíva majú v našej spoločnosti šancu sa uplatniť a ak sa nám to podarí, chceme motivovať ostatných, aby svoj potenciál využili tiež,“ vysvetľuje Peter Hudeček, iniciátor projektu.

To, čo sa všeobecne vníma ako problém, vidí táto skupina mladých ako príležitosť prospieť nielen sebe, ale aj spoločnosti. „Jednoduché myšlienky môžu mať veľký dopad. To je naše motto,“ dodáva Hudeček.

Re-duce, re-use, re-cycle

Ďalším kľúčovým konceptom projektu je „re-duce, re-use, re-cycle“, čiže nevyrábať toľko zbytočného odpadu. Pri výrobe každého produktu automaticky vzniká množstvo odpadu. Nielen vyhodením starej veci, ktorú nahradíme novou. Potenciálny odpad predstavuje aj novovytvorený produkt. Na druhej strane, ak použijeme starú vec na výrobu novej, výsledkom je nový produkt mínus odpad. Je to veľmi jednoduchá rovnica.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Sledujte, ako sa projektu darí!

„Aby nás všetci mohli sledovať, budeme počas celej cesty písať blog. Chceme, aby náš projekt bol čo najtransparentnejší,“ uviedla Martina Hudečková, účastníčka projektu. Okrem blogu vznikne aj dokumentárny film, sledujúci priebeh a realizáciu projektu.

Za štedré príspevky dostanete darček

Momentálne sa účastníci projektu snažia získať finančnú podporu prostredníctvom portálu na organizáciu medzinárodných verejných zbierok Indiegogo. Financie sa využijú na samotnú cestu a produkciu dokumentárneho filmu. „Prispieť môže každý, hoci aj eurom. Nepotrebujeme veľa a vážime si každý jeden príspevok. Je to totiž vyjadrenie postoja a súhlasu s myšlienkou projektu. Navyše každý, kto nás podporí dvojcifernou sumou, dostane od nás pekný darček,“ dodáva na záver iniciátor projektu Hudeček. Prispieť, rovnako ako pozrieť si informačné video a prečítať si podrobnejšie informácie, môžete tu.

Projekt môžete sledovať aj na facebooku a blogu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Ak vieme akýkoľvek obal opätovne zrecyklovať, musíme to aj dôsledne robiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Parlament …

Consent choices