José Manuel Barroso
José Manuel Barroso, predseda Európskej komisie. PHOTO: Credit © European Union, 2014

Hospodárska kríza stále trvá, ale z najhoršieho by sme mali byť vonku

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso, predseda Európskej komisie. PHOTO: Credit © European Union, 2014

Na hospodársku krízu, ktorá postihla Európu pred tromi rokmi, sa len tak ľahko zabudnúť nedá. Rok 2011 bol náročným obdobím nielen pre finančníkov, ale aj pre obyčajných ľudí. Mnohí z nás vtedy prišli o zamestnanie a stratili dôveru v hodnoty Európskej únie. Niektoré krajiny sa dokonca vyhrážali, že zo spoločenstva vystúpia. Hospodárske straty sú obrovské, ale z najhoršieho by sme mali byť vonku.

V spomínanom roku sa však udiali aj iné veci. Po troch rokoch náročných diskusií sa poslancom podarilo uviesť nariadenie o označovaní potravín do praxe. Spotrebitelia sa tak môžu pozrieť, koľko soli, cukrov, tukov či iných zložiek sa nachádza v ich obľúbených výrobkoch.

Po prvý krát vznikol v Únii aj legislatívny rámec pre pacientov, ktorí sa chcú liečiť v inom štáte. Nové nariadenie je ústretovejšie tým, ktorých ochorenie si vyžaduje liečbu za hranicami ich domoviny.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Poslanci sa pred tromi rokmi venovali tiež ochrane detí pred sexuálnym zneužívaním. Smutnou spomienkou sú rovnako teroristické útoky v Nórsku, kvôli ktorým prišlo o život až 69 ľudí. Za kresťanským fundamentalizmom stál Nór Anders Behring Breivik, ktorý za masovú vraždu dostal  trest vo výške 21 rokov.

Aký bol rok 2011 v EÚ? Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

ekonomika, kriza

Hospodárska prognóza: Oživenie bolo prerušené, druhá vlna prehlbuje neistotu

Pandémia koronavírusu predstavuje veľmi veľký otras pre svetové hospodárstvo a hospodárstvo EÚ s veľmi vážnymi …

Consent choices