Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 22.týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

SLOVENSKO

Slovensko by sa malo už tento týždeň dozvedieť, či ho Európska komisia vyradí z procedúry nadmerného deficitu. Do tejto procedúry sú zaradené krajiny EÚ, ktorých deficit verejných financií prekračuje úroveň – 3,0 % HDP, pričom cieľom je, aby krajiny uskutočnili kroky potrebné na jeho zníženie. Všeobecne sa očakáva, že naša krajina by mala byť z procedúry nadmerného deficitu vyradená a to vďaka zníženiu vlaňajšieho deficitu pod maastrichtskú hranicu – 3,0 % HDP. Naše ministerstvo financií ale uviedlo, že po revízii bude náš vlaňajší deficit zrejme vykázaný na vyššej úrovni a pravdepodobne tak nedôjde ani k očakávanému zníženiu sadzby DPH na pôvodných 19 %.

EURÓPSKA ÚNIA

Stretnutie predstaviteľov Rady EÚ sa minulý týždeň zameriavalo predovšetkým na jednu hlavnú tému a tou je situácia za východnými hranicami únie, teda na Ukrajine. Hlavy štátov [resp. premiéri] vydali po stretnutí vyhlásenie, v ktorom privítali výsledok víkendových prezidentských volieb a očakávanie, že Ruská federácia bude s novozvoleným prezidentom spolupracovať. Európski predstavitelia sa zaviazali ďalej podporovať Ukrajinu pri stabilizovaní jej makroekonomickej situácie a uskutočňovaní potrebných reforiem.

GRÉCKO

Podľa Dany Špacírovej, analytičky Poštovej banky, Grécko očakáva tretí balík finančnej pomoci. Ten by mal byť však podľa nemeckého ministra financií Schäubleho v konečnom dôsledku nižší ako pôvodne očakávaných 10 mld. EUR. Zároveň bude tento tretí balík pomoci výrazne nižší ako predchádzajúce dva balíky, ktoré spolu predstavovali sumu zhruba 240 mld. EUR. Poskytnutie ďalších finančných prostriedkov Grécku v piatok potvrdili aj predstavitelia Medzinárodného menového fondu [MMF]. Fond by mal krajine požičať ďalšie zdroje v objeme 4,64 mld. USD, pričom doteraz MMF poskytol zadlženej krajine dohromady 15,8 mld. USD.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

POĽSKO

Poľská ekonomika v prvej štvrtine roka zrýchlila medziročný rast na 3,4 % najmä vďaka pozitívnemu príspevku domáceho dopytu. Vyplýva to z údajov poľského štatistického úradu. Objem investícií vzrástol v prvej štvrtine roka o viac než desatinu, čo predstavuje najrýchlejšie tempo rastu od roku 2008.

MAĎARSKO

Maďarský minister hospodárstva Varga potvrdil zámery maďarskej vlády zaviesť v dohľadnej dobe nové dane. Jednať by sa malo napríklad o daň z reklamy, ktorej sadzba by sa mala pohybovať od 0 % do 20 % v závislosti od výšky príjmov dotknutých spoločností.

O red

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices