Krachuje vám firma? Skôr ako zbankrotujete dostanete druhú šancu

biznismen
PHOTO: Flickr.

Rada ministrov súhlasí s návrhom Komisie, aby poctiví podnikatelia dostali druhú šancu. Modernizácia európskych právnych predpisov sa týka cezhraničnej platobnej neschopnosti a pomôže všetkým podnikom, ktoré sa ocitli vo finančných ťažkostiach. Nové nariadenie je snahou odpútať pozornosť od likvidácie, a zároveň chráni práva veriteľov získať ich peniaze späť.

„Malé a stredné podniky sú chrbtovou kosťou európskeho hospodárstva, ktoré Únia potrebuje. Občania si vďaka tomuto návrhu môžu byť istí, že aj keď ich zamestnávateľ čelí problémom, podnik bude mať stále šancu na prežitie,“ uviedla podpredsedníčka Viviane Redingová, komisárka EÚ pre spravodlivosť.

Cezhraničné konkurzné konania ovplyvnia každoročne až 50-tisíc firiem. V stávke je tak až 1,7 milióna zamestnancov, ktorí sa boja o svoje miesto. Nové pravidlá ukladajú členským štátom povinnosť zverejniť na internete informáciu, ak je firma v konkurznom konaní. Zlepšiť by sa mala tiež reštrukturalizácia podnikania v cezhraničnom kontexte.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Nariadenie o európskej platobnej neschopnosti ťaží z bohatej desaťročnej skúsenosti. Spolu s odporúčaním Komisie sa bude už čoskoro novelizovať, čím prinesie sviežejší prístup k neúspešnému podnikaniu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices