Ukrajina dostala 500 miliónov eur, poslala ich Európska únia

eurá
PHOTO: Flickr.

Európska komisia poslala v utorok Ukrajine prvú časť pôžičky vo výške 500 miliónov eur. Peniaze doplňujú už schválených 100 miliónov eur. Kyjevu majú obe čiastky pomôcť ekonomicky i finančne.

Z celkovej pomoci v rámci dvoch programov makrofinančnej asistencie zostáva po utorku ešte 1,01 miliardy eur. Pomoc je súčasťou širšieho balíka podpory, ktorú určili pre Ukrajinu.

„Je dôležité, aby sa Ukrajina chopila tejto možnosti a pokročila v reformách smerom k rozpočtovej stabilite a tvorbe pracovných miest,“ komentoval pôžičku eurokomisár pre rozpočet Olli Rehn.

Makrofinančná pomoc je nástroj, ktorý má Európska únia k dispozícií pre podporu pri riešení problémov partnerských krajín s rozpočtovou udržateľnosťou. Podmienkou je dohoda dotyčného štátu s Medzinárodným menovým fondom a teda záväzok reformovať zrejme už neudržateľné hospodárenie. Peniaze na poskytnutie pomoci získava Európska únia na kapitálových trhoch.

Úver na 17 miliárd dolárov

Medzinárodný menový fond sa dohodol s Ukrajinou na dvojročnom úvere na konci marca. Výkonná rada fondu schválila úver 17 miliárd amerických dolárov (približne 12,5 miliardy eur) koncom apríla, kedy paralelne rozhodla aj o okamžitom uvoľnení 3,2 miliardy dolárov (viac ako 2,3 miliardy eur). Pomoc Medzinárodného menového fondu otvorila Ukrajine dvere k ďalším medzinárodným pôžičkám vo výške asi 15 miliárd dolárov (asi 11 miliárd eur).

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

Z európskyh zdrojov by Ukrajina mala celkovo získať najmenej 11 miliárd eur. Tento balík zahŕňa tri miliardy z rozpočtu Európskej únie, ďalej pôžičku tri miliardy od Európskej investičnej banky a päť miliárd od Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Europoslanci v stredu schválili obnovenie opatrení na liberalizáciu obchodu pre Moldavsko a upravili návrh o …

Consent choices