Brusel chce reformovať Ukrajinu, posiela jej prvých 250 miliónov eur

vyplata
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia uhradila prvú výplatu pre Ukrajinu vo výške 250 miliónov eur. Peniaze poputujú na podporu inštitúcií a reformy v krajine. Táto platba je súčasťou programu zmluvy, ktorá bola podpísaná 13. mája po spoločnom rokovaní medzi Európskou komisiou a ukrajinskou vládou v Bruseli.

„Toto vyplatenie je jedným z mnohých krokov, ktoré vykonávame s cieľom pomôcť vláde Ukrajiny pri riešení krátkodobých potrieb, ako aj s prípravou na implementáciu dohody o pridružení. Stojíme na strane Ukrajiny a dokazujeme to konkrétnymi akciami,“ uviedol Štefan Füle, komisár pre rozšírenie a európsku susedskú politiku.

Zmluva o budovaní štátu (State Building Contract) je navrhnutá tak, aby Ukrajine pomohla s procesom transformácie a súvisiacimi reformami. To zahŕňa konkrétne kroky na podporu väčšej transparentnosti, lepšej správy vecí verejných a podporu boja proti korupcii. Okrem toho pomáha vláde reagovať na potreby občanov.

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne

Celkový rozpočet  schválený zmluvou je 355 miliónov eur, ktoré sa majú vyplatiť v dvoch dávkach. Druhá čiastka, ktorá bude predstavovať 105 miliónov eur, by mala byť vyplatená v najbližších mesiacoch.

Suma je súčasťou 11 miliardového balíka na pomoc Ukrajine, ktorý bol orgánmi EÚ schválený ešte v marci 2014.

O tib

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices