Realizácia projektov spoločného európskeho záujmu bude jednoduchšia

Joaquín Almunia
Joaquín Almunia, podpredseda Komisie. PHOTO: Flickr.

Európska komisia prijala Oznámenie o významných projektoch spoločného európskeho záujmu (IPCEIs). Ide o nové pravidlá, ktorých cieľom je podporiť členské štáty, aby posielali svoje verejné výdavky na veľké projekty. Tie vytvárajú jasný prínos pre hospodársky rast, zamestnanosť a konkurencieschopnosť Európy. Pravidlá nadobudnú účinnosť 1. júla 2014.

Komisia tak stanovila kritériá, podľa ktorých môžu členské štáty podporovať nadnárodné projekty, ktoré majú pre EÚ strategický význam a sú v súlade s pravidlami EÚ pre štátnu pomoc. Všetko je súčasťou iniciatívy SAM (Modernizácia štátnej pomoci) zameranej na podporu rastu a konkurencieschopnosti v EÚ.

Joaquín Almunia, podpredseda Komisie zodpovedný za politiku hospodárskej súťaže: „Pravidlá pre podporu dôležitých projektov spoločného záujmu poskytnú členským štátom nástroj na riešenie zlyhania trhu vo financovaní veľkých nadnárodných projektov strategického významu.“

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Opatrenia IPCEI nahradia niektoré staré ustanovenia a značne zjednodušia podporu dôležitých projektov s jasným európskym rozmerom v oblastiach ako je výskum a vývoj, cezhraničná doprava alebo energie. Tie by bolo inak potrebné posudzovať podľa niekoľkých rozličných súborov pravidiel. Okrem toho zvýšia intenzitu pomoci, pretože verejná podpora môže až 100%-ne pokryť medzery vo financovaní na základe veľkého súboru oprávnených nákladov.

O tib

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices