Ceny nehnuteľností v EÚ už zamierili nahor, u nás naďalej mierne klesajú

byt
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Od vypuknutia krízy a prasknutia bubliny na realitnom trhu boli aj v Európskej únii kupujúci dlho tými, ktorí hrali prvé husle. Pokles cien nehnuteľností a previs ponuky nad dopytom zvýhodňovali záujemcov o kúpu pred tými, ktorí sa snažili nehnuteľnosť predať. Zdá sa však, že na európskom realitnom trhu dochádza k pomalému obratu. Podľa indexu HPI, ktorý pravidelne zverejňuje Eurostat, totiž ceny nehnuteľností v EÚ zaznamenali v prvej štvrtine roka 2014 prvý medziročný rast za takmer tri roky.

„Jedna lastovička ale leto nerobí a nepredpokladáme, že by nás v najbližších mesiacoch čakalo na trhu nehnuteľností citeľnejšie oživenie“, hovorí Dana Špacírová, analytička Poštovej banky.

Ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v 1. štvrťroku 2014 podľa Eurostatu medziročne poklesli o – 0,2 %. Podľa metodiky Národnej banky Slovenska [NBS] ceny nehnuteľností na Slovensku v 1. kvartáli 2014 zaznamenali medziročný pokles o – 1,5 %. Nesúlad medzi štatistikami Eurostatu a NBS vyplýva z odlišnej metodiky. Hoci medzi týmito údajmi existujú určité rozdiely, trendy vývoja sú podľa výpočtov oboch inštitúcií veľmi podobné.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Slovenské byty a domy sú tak stále o približne pätinu lacnejšie ako pred vypuknutím krízy, teda počas roka 2008. Výraznejšie pohyby cien nehnuteľností na Slovensku nepredpokladáme ani v ďalších mesiacoch roka 2014. Pravdepodobným sa nám nejaví už ani výraznejší pokles cien bytov a domov, no zatiaľ nevidíme ani dostatočne silné impulzy pre ich cenový rast. Nezamestnanosť na Slovensku je aj naďalej vysoká a obmedzuje počty ľudí, ktorí môžu na kúpu nového bývania pomýšľať. Na druhej strane ale rekordne nízke úrokové sadzby z úverov na bývanie môžu ku kúpe nehnuteľnosti motivovať aj tých, ktorí doposiaľ vyčkávali.

O red

Odporúčame pozrieť

Európsky trh komerčných nehnuteľností čaká oživenie, na Slovensko dorazí neskôr

Na európskom trhu s komerčnými nehnuteľnosti sa očakáva v tomto roku oživenie, na Slovensko však …

Consent choices