Viac peňazí počas materskej dovolenky? Aj to rieši Európsky parlament, pozrite si prehľad

tehotná
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Parlament bude hlasovať o nominácii Jean-Clauda Junckera na post predsedu Komisie

EP bude v stredu hlasovať o menovaní Jean-Clauda Junckera za predsedu Európskej komisie. Hlasovaniu bude predchádzať rozprava s predsedami politických skupín.

Rozprava s Komisiou o rokovaniach o transatlantickej obchodnej dohode

Európsky komisár pre obchod Karel De Gucht v utorok informuje nový Parlament o postupe pri rokovaniach s USA o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). Poslancov bude zaujímať ako Komisia plní podmienky, ktoré stanovil Parlament pri schválení začatia rokovaní o TTIP pred vyše rokom.

Boj s nezamestnanosťou mladých

Európsky parlament bude v stredu hlasovať o odporúčaniach v oblasti boja proti nezamestnanosti mladých ľudí v EÚ. Hlasovaniu bude predchádzať vyhlásenie Komisie k téme.

Materská dovolenka: Poslanci budú diskutovať o zámere Komisie stiahnuť návrh smernice

Parlament bude v utorok diskutovať s Komisiou a Radou o zámere EK stiahnuť návrh smernice o materskej dovolenke po štvorročnom zablokovaní diskusie v Rade. Europoslanci v októbri 2010 pozmenili prvotný návrh na predĺženie materskej dovolenky, počas ktorej by matka poberala plný plat, z pôvodných 14 na 20 týždňov. Súčasťou zmien je aj zavedenie dvojtýždňovej otcovskej dovolenky.

Hlasovanie o plánoch Litvy prijať euro

Poslanci EP budú v utorok diskutovať o plánoch Litvy vstúpiť do eurozóny. V stredu budú hlasovať o návrhu uznesenia, ktoré ešte v pondelok musí schváliť Výbor EP pre hospodárske a menové veci. Parlament v návrhu uznesenia „podporuje prijatie eura Litvou k 1. januáru 2015“, ako to odporučila Európska komisia a potvrdila Európska rada 27. júna.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Štyria noví Komisári nahradia tých, ktorí sa stali poslancami EP

Štyria noví členovia Európskej komisie, ktorí by mali nahradiť doterajších Komisárov zvolených za poslancov Európskeho parlamentu, absolvujú v pondelok vypočutia vo výboroch. V prípade ich schválenia Parlamentom budú Jyrki Katainen (Fínsko), Ferdinando Nelli Feroci (Taliansko) Martine Reicherts (Luxembursko) a Jacek Dominik (Poľsko) pôsobiť v Komisii až do ukončenia funkčného obdobia súčasnej EK. Poslanci budú o ich menovaní hlasovať v stredu.

Čo sa bude všetko diať v Európskom parlamente nasledujúci týždeň sa dozviete v tomto videu:

O red

Odporúčame pozrieť

Budúcnosť Európy: Ďalšie plenárne zasadnutie konferencie venované návrhom občanov

Plenárne zasadnutie s účasťou ukrajinských občanov a poslancov sa už druhýkrát venovalo odporúčaniam, ktoré vyplynuli …

Consent choices