Európska ombudsmanka kritizuje rokovania o TTIP

Emily O'Reilly
Emily O’Reilly. PHOTO: Flickr.

Ombudsmanke Emily O’Reilly sa nepáči, že Komisia skrýva niektoré dokumenty o rokovaniach a povahe Transatlantického partnerstva v oblasti obchodu a investícií (TTIP). Tá má byť po ratifikovaní so Spojenými štátmi najväčšou obchodnou dohodou v dejinách. 

Po tom, čo sa ombudsmanke na stôl dostala sťažnosť o pochybných administratívnych procesoch ohľadom TTIP, napísala Komisii a Rade žiadosť o uverejnenie dôležitých dokumentov s detailmi dohody. Podľa nej sa niektoré listiny utajujú a na ich videnie sa dáva špeciálne privilégium.

„Európske inštitúcie vyvinuli dostatočné úsilie na podporu transparentnej účasti pri debatách o TTIP. Súhlasím, že nie všetky dokumenty z rokovaní môžu byť uverejnené vo fáze rokovaní, ale nesmie sa stať, aby sa oneskorovalo poskytovanie dokumentov niektorým zainteresovaným stranám,“ povedala ombudsmanka.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

K ombudsmanke sa pridávajú aj niektoré občianske združenia, ktoré vidia za dohodou riziko zníženia štandardu pre spotrebiteľov aj záťaž na environmentálne prostredie.

O mve

Odporúčame pozrieť

Emily O REILLY

Európska ombudsmanka sa pýta Komisie na cestovné, ktoré preplatil Katar jej predstaviteľovi

Európska ombudsmanka Emily O’Reilly sa snaží zistiť, ako mohol vysokopostavený predstaviteľ Európskej komisie (EK) cestovať …

Consent choices