komodity
PHOTO: FIickr.

Komodity zaznamenali najväčší prepad od júna 2013

komodity
PHOTO: FIickr.

Komodity sa v júli prepadli o takmer 5%, čo je najväčší prepad od júna 2013.

• Cena americkej ropy WTI sa za posledných niekoľko týždňov prepadla o 10 dolárov za barel.

• Cenu cukru aj naďalej tlačia nadol očakávania rekordnej úrody v Brazílii.

Júl bol pre komodity celkovo náročný mesiac. Širší komoditný index Bloomberg (Bloomberg Commodity Index, predtým známy ako DJ-UBS) sa prepadol o takmer 5 percent, čo predstavuje najväčšiu mesačnú stratu od vlaňajšieho júna. Oslabenie sme zaznamenali u všetkých významných sektorov.

Postihnutý bol najmä energetický sektor, kde došlo k zníženiu geopolitickej rizikovej prémie s tým, ako finanční investori sťahovali svoje býčie pozície. Pokles však zaznamenal aj poľnohospodársky sektor, kde ceny na trhu s obilninami sú pod tlakom v dôsledku očakávania zvýšenej produkcie.

Pri pohľade na súčasnú situáciu naprieč rôznymi komoditami, ako je zobrazená v nižšie uvedenej tabuľke, vidíme, že väčšina komodít sa aj v súčasnej dobe obchoduje pod hranicou päťdňového kĺzavého priemeru. Iba jedna komodita je v súčasnej dobe prekúpená.

Rad ostatných komodít sa presunul do pásma prepredanosti. Patrí k nim najmä benzín, ktorého zásoby v USA narastajú v dôsledku zvýšenej produkcie rafinérií. Cena americkej ropy WTI sa za posledných niekoľko týždňov prepadla o 10 dolárov za barel. Jej cena sa tak posunula do pásma prepredanosti, k čomu došlo len za tento rok už tretíkrát.

Najväčší prepad za posledných šesť týždňov zaznamenalo paládium. Včera technicky prelomilo hranicu podpory na hladini 860 dolárov za uncu, čo znamená, že aj naďalej dochádza k agresívnej likvidácii dlhých pozícií. Striebro sa tiež stretáva s problémami v dôsledku zvýšeného množstva býčích pozícií. Len pred troma týždňami dosiahol ich počet štvorročného maxima a ešte minulý utorok sa ich množstvo pohybovalo na vysokých hladinách, čo znamená, že riziko budúceho vývoja je na spodnej strane.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Cukor sa počas uplynulého mesiaca takmer bez prestania prepadal. K jedinému výraznému, avšak krátkodobému, cenovému obratu smerom nahor došlo včera, keď trh zareagoval na správu o požiari v brazílskom sklade Port of Santos. Cena cukru však aj naďalej zostáva pod tlakom v dôsledku očakávaní rekordnej úrody v Brazílii, ktorá je najväčším producentom cukru na svete.

Kansaská pšenica nedávno zažívala silnú rally. Suché počasie v USA a intenzívne dažďové zrážky vo Francúzsku, Nemecku a Poľsku totiž vyvolali obavy o nižšiu úrodu pšenice s vysokým obsahom bielkovín, ktorá sa používa v potravinovom priemysle na výrobu chleba a ďalších výrobkov na konzumáciu. Je teda možné, že kvôli škodám spôsobených dažďom a prípadnému nižšiemu obsahu bielkovín v pšenici budú mať európski poľnohospodári tento rok na jeseň viac pšenice na kŕmenie a menší objem úrody určenej pre spracovanie v mlynoch.

Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt mierne klesli

Ceny pohonných látok v ostatnom týždni klesali. Motorová nafta zlacnela o 0,004 EUR, respektíve o …

Consent choices