Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 31. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

POĽSKO

„V piatok sa pozreli na zúbok poľskej úverovej spoľahlivosti hneď dve z trojice veľkých ratingových agentúr a obe svorne rozhodli o ponechaní poľského ratingu bez zmeny na úrovni A – so stabilným výhľadom“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Ako prvá zverejnila svoje rozhodnutie agentúra S&P, ktorá v stanovisku vyzdvihla najmä očakávaný rast poľskej ekonomiky tempom vyšším ako 3 % v tomto i budúcom roku. Agentúra ale zároveň varovala pred potenciálne negatívnymi dopadmi rusko-ukrajinskej krízy a súvisiacich sankčných opatrení. Poľskú ekonomiku by však mal tak ako v minulosti potiahnuť najmä silný domáci dopyt. Po S&P zverejnila rozhodnutie aj agentúra Fitch, ktorá poukázala aj na efekt zoštátnenia časti prostriedkov v penzijných fondoch na štátny rozpočet a verejný dlh krajiny, ktorý by mal v dôsledku tohto kroku poklesnúť o cca – 8 p. b. na úroveň necelých 49 % HDP ku koncu tohto roku.

RUMUNSKO

Trend uvoľňovania menovej politiky v Európe pokračuje. Rumunská centrálna banka [NBR] uplynulý pondelok znížila základnú úrokovú sadzbu v krajine o – 0,25 p. b. na nové historické minimum 3,25 %. NBR tak učinila po 5 – mesačnej pauze a svoje rozhodnutie odôvodnila najmä zníženým inflačným výhľadom. Banka po novom očakáva medziročný rast cien v krajine na úrovni 2,2 %, pričom v májovej predikcii predpokladala infláciu na úrovni 3,3 %. Ak to bude potrebné a inflácia bude ďalej podliezať úroveň troch percent, NBR môže zasiahnuť znovu. Rumunský lei na rozhodnutie výraznejšie nereagoval.

PORTUGALSKO

Portugalská centrálna banka pred niekoľkými dňami oznámila plán reštrukturalizácie problémovej banky Banco Esprito Santo [BES], ktorý okrem iného zahŕňa kapitálovú injekciu v objeme 4,9 mld. EUR. Táto suma by však výraznejšie nemala poškodiť portugalské verejné financie, keďže prostriedky vláda získa z vankúša v objeme 6,4 mld. EUR, ktorý krajine zostal z medzinárodnej pomoci a je určený práve na rekapitalizáciu bankového sektora.

MAĎARSKO

Mena našich južných susedov, maďarský forint, minulý týždeň neprechádzal najlepším obdobím. Kontroverzné opatrenia maďarskej vlády forintu vôbec neprospievajú a ten si v uplynulých dňoch voči doláru pohoršil na dvaapolročné minimum, keď oslabil až na úroveň 317 EURHUF. Na slabších úrovniach sa maďarský forint naposledy obchodoval na prelome rokov 2011 a 2012, kedy prelomil aj hladinu 320 EURHUF. Pod oslabovanie forintu sa podpisovali snahy investorov „utiecť“ z forintových investícií, keď podľa trhových šumov dochádza k snahám o pomerne veľké výpredaje foritového dlhu. Na nálade obchodníkom zrejme nepridali ani správy, že maďarská MNB uvalila pokutu pre 58 lokálnych finančných inštitúcií, ktoré podľa nej neoprávnene zdvihli poplatky pre klientov za svoje služby. Celková výška pokuty dosiahla 386,5 mil. HUF, teda vyše 1,2 mil. EUR.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

CYPRUS

Ratingová agentúra Moody´s v stredu zverejnila správu o očakávanom vývoji na Cypre, v ktorej uviedla, že značnejšie zlepšenie ekonomického vývoja nie je pravdepodobné pred rokom 2016. Podľa Moody´s sa bude recesia na ostrove naťahovať aj z dôvodu vysokej miery nezamestnanosti, poklesu miezd, miery úspor a reštrukturalizácie bankového sektora. V tom vidí Moody´s najväčšie riziká, keďže podľa agentúry je cyperský bankový sektor vysoko rizikový z dôvodu slabých výsledkov jednotlivých bánk a najmä veľkosti sektora v pomere k HDP, ktorý aj po reštrukturalizácii dosahuje až 485 % veľkosti cyperskej ekonomiky.

ČÍNA

Nárast čínskeho exportu o medziročných 14,5 % a súčasný pokles hodnoty importu o – 1,6 % mali v júli za následok rekordný prebytok čínskej obchodnej bilancie na úrovni 47,3 mld. USD. O rast hodnoty exportu sa postarali predovšetkým vývozy do Európy a USA, čo znižuje tlak na čínsku vládu v otázke ďalších ekonomických stimulov. Čistý export by mal totiž pozitívne prispievať k hospodárskemu rastu, ktorý lokálne autority cieľujú na úrovni 7,5 %.

TURECKO

Čo sa nepodarilo slovenskému premiérovi, dokázal ten turecký. Premiér Turecka R. T. Erdogan vyhral v nedeľu vôbec prvú priamu voľbu prezidenta v krajine. Zatiaľ neoficiálne výsledky hlasovania o novú hlavu štátu ukázali, že Erdogan získal v prvom kole absolútnu väčšinu a druhé kolo volieb tak nebude potrebné uskutočniť.

O ram

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices