Putin a Porošenko si podali ruky, v Minsku začali mierové rokovania

putin a porosenko
Vladimír Putin a Petro Porošenko. PHOTO: Flickr.

MINSK – Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v Minsku stretol s Vladimirom Putinom. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko podotkol, že zásadný zlom v ukrajinskej kríze utorkové rokovanie neprinesie.

Hlavným cieľom je podľa Porošenka ukončiť krviprelievanie a zahájenie hľadania politického kompromisu.

Jedinou cestou, ako možno stabilizovať napätú situáciu na východe krajiny, je podľa neho zaistenie poriadnu na rusko-ukrajinských hraniciach a obnovenie efektívnych hraničných kontrol.

Posunú sa k mieru?

Cestu k mieru na východe Ukrajiny otvoria tri kroky. Rusko musí zastaviť dodávky zbraní pre separatistov a zaistiť voľný prístup pre pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Tretím krokom je podľa ukrajinského prezidenta prepustenie vojnových zajatcov.

„Nemali by sme očakávať žiadny zásadný prelom. Aby sme sa mohli posunúť k mieru, musíme prijať koncepčné rozhodnutie,“ povedal bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý je hostiteľom summitu v Minsku.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Októbrové voľby

V bieloruskom hlavnom meste sa zišla s ukrajinským prezidentom aj šéfka európskej diplomacie Catherine Ashton. Debatovali o asociačnej dohode. Podľa Porošenka ju Kyjev ratifikuje ešte pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia v októbri.

Porošenko v pondelok rozpustil parlament, ktorý bude funkčný až do zvolenia novej snemovne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices