Kto bude členom eurokomisie? Podľa Záborskej to v NR SR nikoho nezaujíma

NR SR
NR SR. PHOTO: Flickr.com

Už dnes je naplánované stretnutie predsedov vlád členských štátov Európskej únie v Bruseli. Zúčastní sa ho aj premiér Robert Fico. Aj keď je na programe voľba členov eurokomisie, Výbor pre európske záležitosti pri Národnej rade SR o tom nerokoval.

Podľa europoslankyne Anny Záborskej slovenský parlament neprejavuje záujem diskutovať s vládou o prebiehajúcich rokovaniach o novom zložení Európskej komisie. Dôkazom je podľa nej aj to, že pred dnešným stretnutím predsedov vlád členských štátov EÚ k nomináciám na podpredsedu Komisie pre zahraničnú politiku, ktorého voľba je tiež v programe dnešného zasadania lídrov štátov EÚ, sa nestretne ani Výbor pre európske záležitosti. Zasadať bude až 8. septembra: “Som prekvapená, že v Národnej rade sa vôbec nebude diskutovať o pozícii Slovenska pri rozhodovaní o budúcom šéfovi európskej diplomacie”, uviedla Záborská.

Slovenská europoslankyňa zároveň poukázala na to, že v navrhovanom programe zasadnutia Výboru sa s diskusiou o slovenskej pozícii pri personálnych nomináciách na členov Komisie vôbec nepočíta.

Viac..  Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

Europoslanec Ivan Štefanec považuje nezáujem doslova za ignoráciu aj zo strany Národnej rady, aj zo strany premiéra Roberta Fica a Smeru.

Štefanec zdôraznil, že premiér si má pred každým takýmto rokovaním pýtať od Parlamentu mandát. Pokiaľ tak neurobí, podľa Štefanca porušuje zákon.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices