asociačná dohoda
Europoslanci vo Výbore pre zahraničné veci po schválení asociačnej dohody. PHOTO © European Union 2014

To je radosť! Asociačná dohoda s Ukrajinou dostala vo Výbore zelenú

asociačná dohoda
Europoslanci vo Výbore pre zahraničné veci po schválení asociačnej dohody. PHOTO © European Union 2014

Európsky parlament by mal vyjadriť súhlas s asociačnou dohodou medzi EÚ a Ukrajinou, uvádza sa v odporúčaní, ktoré schválili poslanci výboru EP pre zahraničné veci. Dohoda v prípade jej schválenia prehĺbi politickú spoluprácu medzi EÚ a Ukrajinou a odstránením dovozných ciel a zákazom vývozných ciel a obmedzení zabezpečí obojstranne voľný prístup na trh.

Odporúčanie, aby Parlament na budúci týždeň odobril asociačnú dohodu, schválil výbor EP pre zahraničné veci pomerom hlasov 49 (za): 8 (proti): 4 (zdržalo sa hlasovania).

“Musíme podporiť dohodu a vyslať tak signál solidarity Ukrajine za jej proeurópsku voľbu”, uviedol spravodajca odporúčania, poslanec Jacek Saryusz-Wolski (EPP, PL), vyzývajúc poslancov, aby hlasovali kladne.

Väčšina poslancov v rozprave pred hlasovaním vyzvala svojich kolegov, aby podporili prijatie asociačnej dohody v zrýchlenom konaní a ukázali tak solidaritu EÚ s Ukrajinou. Niektorí zákonodarcovia však zdôraznili, že zrýchlené konanie by sa malo využívať len výnimočne, nakoľko prirýchly postup nemusí poskytnúť dostatok času na dôkladné preskúmanie možných dopadov dohody na občanov a podniky. Zopár poslancov tiež vyjadrilo obavu, že tento krok EÚ by mohol „ešte viac vyprovokovať Rusko.“

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

“Vôľa a túžba ukrajinského ľudu je, aby sme túto dohodu podporili,” uviedol predseda výboru pre zahraničné veci, poslanec Elmar Brok (EPP, DE).

Európsky parlament ako celok bude o ratifikácii asociačnej dohody hlasovať na budúci týždeň v Štrasburgu. V tom istom čase bude o dohode rokovať aj ukrajinský parlament (Verchovna rada). Po jej schválení by dohoda mala vstúpiť do platnosti 1. novembra 2014.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices