Slovenske-filmy DETI_titulna foto
Deti, titulná foto. PHOTO: Cinematik.

Aj Deti a Comeback, slovenské filmy piešťanského Cinematiku

Slovenske-filmy DETI_titulna foto
Deti, titulná foto. PHOTO: Cinematik.

Medzinárodný filmový festival Cinematik je hrdý, že môže v premiére uviesť dva dlho očakávané slovenské filmy: Deti Jara Vojteka a Comeback Mira Rema. 9. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 10. – 15. septembra 2014 v Piešťanoch.

My zdes, Hranica, Cigáni idú do volieb

Skúsený dokumentarista a víťaz úvodného ročníka súťaže Cinematik.doc Jaro Vojtek nakrútil svoj prvý hraný film. Spolu so scenáristom Marekom Leščákom pokračujú v tradícii sociálneho realizmu, pričom Vojtek ťaží zo svojich skúseností dokumentaristu.

Deti

Deti sú poviedkový film zložený zo štyroch príbehov, ktoré skúmajú komplikovaný vzťah medzi rodičmi a ich deťmi. Postavy prechádzajú skúškou a Vojtek sleduje, ako sa zachovajú, keď sú konfrontované s odcudzením po dlhom čase odlúčenia, alebo s chorobou blízkeho. Svetová premiéra filmu Deti sa uskutoční v rámci záverečného ceremoniálu po slávnostnom odovzdávaní cien v pondelok 15. septembra.

Comeback

Slovenskú premiéru bude mať na Cinematiku celovečerný debut Mira Rema Comeback, len pred pár týždňami uvedený v súťaži dokumentárnych filmov na MFF Karlove Vary. Remo v ňom sleduje životy dvoch recidivistov, ktorí sú chytení v bludnom kruhu návratov z väzenia na slobodu a zo slobody naspäť do väzenia.

Film ukazuje ich každodenné problémy (či už za mrežami, alebo na slobode) a snaží sa divákom priblížiť, čo prežívajú. Aj keď ide o kriminálnikov, stále sú to ľudia s istými potrebami, pocitmi a myšlienkami. Zároveň je film výpoveďou o stave väzenského systému, ktorého najväčším problémom je práve recidíva.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Vrbovský veter a „Povstanie. Slovensko 1939-1945“

Cinematik bude premietať aj ďalšiu novinku Mira Rema Vrbovský veter o svojráznom hudobníkovi a zakladateľovi festivalu Vrbovské vetry Braňovi Jobusovi. Svoj nový film „Povstanie. Slovensko 1939-1945“, ktorý vznikol pri príležitosti 70. výročia SNP, predstaví umelecký riaditeľ Cinematiku Vladimír Štric.

Ocenenia – Cinematic.doc, Cinematik.doc Award

Comeback je zaradený do súťažnej sekcie slovenských dokumentárnych filmov, ktoré vznikli za posledných 12 mesiacov, Cinematik.doc. O cenu Cinematik.doc Award spojenú s finančnou prémiou Literárneho fondu v hodnote 500 Eur sa uchádza 9 dokumentov. Okrem Comebacku sú to Danubestory (r. Vladimír Kampf a Jana Čavojská), Felvidék – Horná zem (r. Vladislava Plančíková), Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom (r. Patrik Lančarič), Lyrik (r. Arnold Kojnok), Prvý slovenský horor (r. Róbert Slovák), Stopy na hrebeni (r. Pavol Barabáš), Stretko (r. Martin Šenc) a Všetky moje deti (r. Ladislav Kaboš).

O tkl

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Kyberšikana má byť trestným činom v celej Európskej únii

Európska ľudová strana chce presadiť, aby sa kyberšikanovanie stalo trestným činom vo všetkých členských štátoch …

Consent choices