Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Septembrové plenárne zasadnutie: Toto sú TOP udalosti, ktoré sa riešili

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Počas historického utorkového hlasovania poslanci odsúhlasili asociačnú dohodu s Ukrajinou. Súbežne s nimi o nej hlasovali aj členovia ukrajinského zákonodarného zboru. Parlament navrhol navýšenie finančnej pomoci pre farmárov, ktorých sa najviac dotklo ruské embargo a EÚ vyzval k tomu, aby využila všetky možné prostriedky na boj proti Islamskému štátu. Poslanci upozornili aj na to, že prostriedky určené na vytváranie nových pracovných miest pre mladých ľudí by mali byť využívané efektívnejšie.

Europoslanci odobrili dohodu o pridružení Ukrajiny, ktorej cieľom je posilniť politickú a hospodársku spoluprácu nášho východného suseda s EÚ. Počas hlasovania sa spojili prostredníctvom videokonferencie s ukrajinským parlamentom, ktorého členovia hlasovali o tomto texte v tom istom čase.

Vo svojom utorkovom uznesení poslanci podporili posledné sankcie EÚ voči Rusku a zároveň navrhli navýšiť zdroje určené na odškodnenie farmárov, ktorí kvôli ruskému dovoznému zákazu utrpeli najviac.

V ten istý deň sa poslanci zhodli na uznesení, v ktorom vyzvali EÚ, aby pomohla irackým štátnym a miestnym orgánom bojovať proti Islamskému štátu. Únia by mala podľa nich využiť všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, vrátane primeranej vojenskej pomoci.

Poslanci zastávajú názor, že medzinárodné spoločenstvo podcenilo epidémiu eboly, ktorá nedávno vypukla v západnej časti Afriky. Pandémia teraz podľa nich predstavuje globálny bezpečnostný problém. Vyzvali preto na zváženie využitia prostriedkov vojenskej a civilnej obrany pod vlajkou OSN a zlepšenie prístupu k existujúcim možnostiam liečby.

Viac..  Europoslanci aktualizovali pravidlá o vodičských preukazoch na zvýšenie bezpečnosti

Zástupca predsedníctva Rady Enrico Zanetti poslancom v utorok predstavil návrh rozpočtu, ktorý by si želali vlády členských štátov. Poslanci uviedli, že táto verzia neberie do úvahy sľub členských krajín, ktorým sa zaviazali podporiť hospodársky rast a vytváranie nových pracovných miest.

Počas utorkovej debaty týkajúcej sa liekov zachraňujúcich život členovia Parlamentu varovali, že pokiaľ budú farmaceutické spoločnosti zvyšovať ich ceny, ohrozia tým spravodlivý prístup k týmto liekom a vytvoria ďalšiu záťaž pre zdravotné poisťovne.

V stredu poslanci odsúhlasili balík pomoci pre Španielov, Holanďanov, Grékov a Rumunov, ktorí prišli o zamestnanie v dôsledku globalizácie alebo hospodárskej krízy.

Počas utorkovej debaty o vytváraní jednotného digitálneho trhu sa poslanci zhodli na tom, že EÚ by mala zrušiť roamingové poplatky, podporovať elektronické obchodovanie a zabezpečiť lepšiu ochranu údajov.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O red

Odporúčame pozrieť

Budúcnosť Európy: Ďalšie plenárne zasadnutie konferencie venované návrhom občanov

Plenárne zasadnutie s účasťou ukrajinských občanov a poslancov sa už druhýkrát venovalo odporúčaniam, ktoré vyplynuli …

Consent choices