šefčovič
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Prežije Šefčovič vypočúvanie v europarlamente? Čaká ho už dnes 

šefčovič
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Vypočutia v EP sa začali –  kandidát Maroš Šefčovič vystúpi pred dopravným výborom a priemyselným výborom dnes, 30. septembra o 18.00.

Všetci 27 členovia Junckerovho tímu musia prejsť skúškou. Európsky parlament bude od 29. septembra preverovať ich schopnosti a odbornosť počas takzvaných vypočutí. Tie trvajú 3 hodiny a počas nich kandidátov poslanci bombardujú otázkami vzťahujúcimi sa na rezort, ktorý by mal mať daný uchádzať pod palcom.

Parlament následne na to odsúhlasí (alebo zamietne) Komisiu ako celok. Vypočutia sa budú konať od 29. septembra do 7. októbra.

Slovenský kandidát Maroš Šefčovič, ktorý bude zodpovedať za rezort dopravy a kozmického priestoru, vystúpi pred dopravným výborom a priemyselným výborom v utorok 30. septembra o 18.00.

Ako to všetko prebieha?

Nominovaní komisári musia najprv predložiť písomné odpovede na otázky od poslancov. Nasleduje trojhodinové vypočutie, ktoré by sa dalo porovnať k pracovnému pohovoru. Počas neho kandidát vystúpi pred parlamentným výborom alebo výbormi, zodpovednými za rezort, ktorý mu bol pridelený. Cieľom tohto vypočutia je zhodnotiť celkovú spôsobilosť uchádzača, jeho európsku angažovanosť ako aj odbornosť v oblasti, ktorú by mal mať na starosti.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Počas plenárneho hlasovania potom Parlament hlasuje o Komisii ako celku. V minulosti sa už viackrát stalo, že kandidáti, ktorí dostali od poslancov negatívne hodnotenie, boli stiahnutí, alebo im boli pridelené iné portfóliá.

 
sefcovic

O ram

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices