EÚ posiela do Južného Sudánu 20 miliónov eur, v krajine vypukla cholera

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia reaguje na pokračujúcu veľkú krízu v Južnom Sudáne. Pre najzraniteľnejšie oblasti a pomoc na záchranu ľudí posiela ďalších 20 miliónov eur.

Kristalina Georgievova, komisárka EÚ pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia povedala: „Krajina čelí najhoršej kríze potravinovej bezpečnosti na svete. Viac ako polovica obyvateľov, približne sedem miliónov ľudí, je prenasledovaných hladom, 50 tisíc deťom hrozí nebezpečenstvo smrti. Operácie podpory sú stále nedostatočné.“

Humanitárna situácia sa výrazne zhoršuje v dôsledku nepredvídateľných povodní, rovnako ako vypuknutie cholery a ďalších chorôb. Humanitárne akcie sa zameriavajú na distribúciu základných potravín a materiálov. Cieľom je zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu situácie v oblasti potravinovej bezpečnosti v krajine. Nové fondy riešia problémy viac ako milióna vnútorne vysídlených osôb, vrátane prístrešia, vody, hygieny a ochrany, najmä pre deti a ženy.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Nové financovanie prináša humanitárnu pomoc Komisie v Južnom Sudáne do 120 miliónov eur na tento rok. Financovanie poskytujú humanitárny partneri Európskej komisie, medzi ktoré patria aj agentúry OSN a mimovládne organizácie. Pomoc je dodávaná vo veľmi náročných podmienkach. Útoky na humanitárnych pracovníkov a všeobecná neistota, ktorá v postihnutých oblastiach panuje narúšajú a obmedzujú prístup k ľuďom v núdzi.

O vik

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices