štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: European Union 2014 - Source : EP.

Štefanec: Digitálna ekonomika je budúcnosťou Európy

štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: European Union 2014 – Source : EP.

V pondelok sa konalo v Európskom parlamente ďalšie vypočúvanie v rámci schvaľovania novej Európskej komisie (EK). Europoslanci si tentoraz  na mušku zobrali kandidáta na podpredsedu EK pre jednotný digitálny trh Andrusa Ansipa.

A. Ansip sa politike venuje už 16 rokov a väčšinu tohto času bol premiérom. Stál na čele digitálnej transformácie Estónska, ktoré v súčasnosti exceluje v oblastiach e-governmentu, digitálnych riešení a kybernetickej bezpečnosti. Preto nie je prekvapením, že mu Juncker pridelil portfólio jednotného digitálneho trhu.

Slovensko na vypočúvaní zastupoval europoslanec Ivan Štefanec, člen Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa. Jeho otázka smerovala k elektronickej verejnej správe. Zaujímal sa, aké konkrétne kroky plánuje podpredseda komisie podstúpiť, aby zabezpečil hladkú implementáciu elektronických podpisov v EÚ. Ansip poukázal na úspech využívania e-podpisov v Estónsku a potrebu ich vzájomného uznávania v EÚ. Odhaduje sa, že nárast eletronických podpisov pri verejných a súkromných transakciách ušetrí estónskemu hospodárstvu každoročne až jeden pracovný týždeň.

Viac..  Ivan Štefanec: Umelá inteligencia bude kontrolovaná a usmerňovaná

Ako povedal Ivan Štefanec, Ansip počas vypočúvania preukázal svoje profesionálne skúsenosti v politike a jeho vystúpenie bolo presvedčivé a založené na faktoch. Digitálny sektor zohráva dôležitú úlohu pri vytváraní rastu a pracovných miest. Aby Európa dokázala konkurovať ostatným hráčom sveta, je potrebné, aby bol jednotný digitálny trh dobudovaný čo najskôr, dodal Štefanec. Európskym občanom zabezpečí nielen lepšie fungujúci verejný sektor, ale taktiež umožní  rozvoj inovatívnych technológií na špičkovej úrovni v spolupráci so súkromnými podnikateľmi.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices