záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2014/redakcia.

Záborská: Šíreniu eboly v EÚ treba predísť

záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2014/redakcia.

Už dnes sa majú v Bruseli stretnúť európski ministri zdravotníctva, aby koordinovali aktivity členských štátov zamerané na preventívne opatrenia proti vírusovému ochoreniu ebola. Slovenská europoslankyňa a lekárka Anna Záborská je však presvedčená, že najúčinnejšou prevenciou je hygiena.

„Inkubačná doba je dosť dlhá na to, aby človek nakazený vírusom eboly nevykazoval počas cesty žiadne príznaky choroby. Sprísnenie kontrol na veľkých medzinárodných letiskách má tak viac psychologický, než praktický význam. Aj keď vírusy nepoznajú hranice, stále platí, že riziko rozšírenia eboly v Európe je dnes extrémne nízke. Aby to tak zostalo, je treba viac než inokedy dbať o dodržiavanie základných pravidiel hygieny, najmä častého a dôkladného umývania rúk,“ uviedla europoslankyňa Anna Záborská.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Podľa Záborskej výmena zdravotníckych informácií medzi členskými štátmi o rizikách, preventívnych opatreniach a prvých prípadoch ochorenia na území EÚ je intenzívna a informácie sú pravidelne aktualizované: „Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) situáciu neustále monitoruje, pričom zároveň vydáva odporúčania pre členské štáty,“ povedala Záborská.

O red

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices