Medzi finalistami Sacharovovej ceny EuroMaidan, Denis Mukwege a Leyla Yunus

Andrej Sacharov
Andrej Sacharov. PHOTO: Flickr.

Sacharovova cena je cenou za boj za ľudské práva a slobodu myslenia. Každoročne od roku 1988 ju udeľuje Európsky parlament (EP). Do užšieho výberu sa tohto roku dostali siedmi nominovaní a Konferencia predsedov EP vyberie tohtoročného laureáta spomedzi prvých troch. Je spojená s odmenou vo výške 50 tisíc eur.

EP vybral prvých troch

Euromajdan, Ukrajina. Zastúpený novinárom Mustafom Najemom, speváčkou Ruslanou Lyžičkovou a aktivistkami Jelizavetou Ščepetyľnikovou a Tetianou Čornovovou. Návrh podal poľský europoslanec Jacek Saryusz-Wolski a 52 ďalších poslancov.

Sandra Kalniete, litovská kresťanská demokratka k tejto voľbe dodáva: „Ľudia sú pripravení zomrieť pod vlajkou Únie…“

Denis Mukwege, gynekológ a aktivista za ľudské práva z Konga. Nominant frakcie socialistov (S&D) a liberálov (ALDE). Je hrdinom pre 30 tisíc žien, ktorým sa snažil operačným zákrokom pomôcť po hromadnom znásilnení zločineckým gangom.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Leyla Yunus, bojovníčka za ľudské práva z Azerbajdžanu. Nomináciu presadila skupina Zelených a trojica europoslancov Alexander Graf Lambsdorff, Marietje Schaaková a Ramon Tremosa. Roky bola zastrašovaná a prenasledovaná, od júla je vo väzení.

O víťazovi rozhodne Konferencia predsedov EP už dnes.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Jina Mahsa Amini a iránske ženské hnutie získali Sacharovovu cenu za rok 2023

Europoslanci udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2023 Jine Mahse Amini a hnutiu …

Consent choices