Monika Smolková, Maroš Šefčovič
Monika Smolková, Maroš Šefčovič. © European Union, 2014

Europoslankyňa Smolková: Najväčšími dlžníkmi sú Veľká Británia, Francúzsko a Taliansko

Monika Smolková, Maroš Šefčovič
Monika Smolková, Maroš Šefčovič. © European Union, 2014

Hlavnou agendou pre nadchádzajúce zasadnutie v EP je rozpočet na rok 2015. Rada ministrov s europoslancami v tomto „zvádza boj“. Z predchádzajúcich rokovaní vyplýva, že určenie priorít bude takisto dôležité ako šetrenie. Výbor REGI (Výbore pre regionálny rozvoj ) vyzýva EK aby zverejnila, ktoré štáty patria k najväčším dlžníkom do spoločného rozpočtu.

Ako uviedla Smolková, sú štáty, ktoré si neplnia svoje záväzky voči Únii a tým sú ohrozené platby pre všetky programy, ako je napríklad aj Erasmus, alebo regionálny rozvoj,: „Vo frakčnom výbore REGI prebehli rozhovory a dohodli sme sa na spoločnom apeli smerom k národným ministrom s výzvou na lepšiu platobnú disciplínu.“

Smolková: „Najväčšími dlžníkmi sú Veľká Británia, Francúzsko a Taliansko.“

Podľa Smolkovej by to mohli byť práve najväčšie štáty Únie ako Veľká Británia, Francúzsko a Taliansko. Nachádzame sa údajne v organizačnom vákuu, kedy si europoslanci volia nových komisárov a v máji boli aj parlamentné voľby. „Nebol teda kladený dostatočný dôraz na platobnú disciplínu a Rada ministrov členských štátov si v tomto neplní svoje poslanie. EK je výkonný orgán a Rada podcenila situáciu“, dodala Smolková.

Počas predchádzajúceho volebného obdobia nesplatené záväzky narástli z 5 na 25 miliárd eur. A až po zvolení novej EK bude zrejme jasné ako dokáže nový parlament s komisármi reagovať a byť flexibilný a rýchly, aby dokázal pružne reagovať na všetky problémy, ktoré máme nielen v Únii, ale aj vo svete.

Toho času v EP „dobiehajú“ vypočúvania. V prípade niektorých nádejných komisárov sa jedná už o druhé vypočutie.

ŠEFČOVIČ SA MUSEL PODROBIŤ ĎALŠIEMU GRILOVANIU

Aj Maroš Šefčovič ako slovenský diplomat a politik, ktorý pôsobí v EP od roku 2010 a je tak najdlhšie slúžiaci podpredseda Európskej komisie, odpovedal na otázky europoslancov po druhý krát.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Ako pri rozhovore pre portál EuropskeNoviny.sk uviedla jeho svolusúputníčka v strane Monika Smolková: „Vnímam to pozitívne a som nesmierne hrdá, že Slovensko získalo takýto post. Už počas predvolebnej kampane sa Šefčovič vyjadril k návrhu premiéra na jeho nomináciu za komisára, že má záujem o silné ekonomické portfólio. Plní sa mu jeho sen.“

Od roku 2010 mal na starosti aj inštitucionálne vzťahy a administratívu vo funkcii. V tomto volebnom období mal pôvodne spravovať rezort dopravy a vesmírnej politiky. Avšak po prvom vypočutí prišla zmena. Za týždeň si musel naštudovať problematiku v oblasti energetiky ako nádejný eurokomisár pre toto odvetvie.

Energetika a doprava spolu súvisia a ako sa pre médiá Šefčovič vyjadril bude dohliadať aj na tento rezort, ale z inej pozície. Do tohto balíka patrí aj elektropriemysel a Juncker ako šéf EK, podľa Smolkovej veľmi prezieravo všetky tieto politiky prepojil: „Toto môže priniesť najviac pracovných príležitostí a uplatnenia sa pre našich odborníkov. V Stratégii EÚ pre roky do obdobia 2020 sú tieto odvetvia prioritou,“ dodala Smolková.

O tkl

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices