Víťaz Sacharovovej ceny 2014 gynekológ Mukwege, EuroMaidan pohorel

Denis Mukwege
Denis Mukwege (vľavo), EuroMaidan (vpravo). PHOTO © European Union 2014/Flickr.

Predseda Európskeho parlamentu a lídri politických skupín rozhodli o tohtoročnom víťazovi Sacharovovej ceny za slobodu myslenia. Stal sa ním africký gynekológ Denis Mukwege, ktorý sa stará o obete znásilnení. Svoje ocenenie si prevezme 26. novembra počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Konferencia predsedov (predseda EP a lídri politických skupín) sa jednomyseľne rozhodla udeliť toto ocenenie doktorovi Denisovi Mukwegemu z Konžskej demokratickej republiky za jeho starostlivosť o ženy. Predseda Parlamentu Martin Schulz zároveň vyzdvihol zásluhy ďalších dvoch finalistov a potvrdil, že verdikt nie je rozhodnutím proti EuroMaidanu.

Predstavitelia EuroMajdanu budú pozvaní na slávnostné odovzdanie ceny, ktoré sa uskutoční v novembri. Leylu Yunus, ktorá bojuje za ľudské práva a slobody v Azerbajdžane, navštívi špeciálna parlamentná delegácia zložená zo zástupcov všetkých politických skupín.

Gynekológ bojujúci za práva žien

V mnohých vojnových konfliktoch po celom svete je znásilňovanie žien a dievčat využívané ako vojnová zbraň. Denis Mukwege, 59-ročný konžský gynekológ, sa rozhodol obetiam znásilnenia pomôcť. V roku 1998 založil v meste Bukavu v Konžskej demokratickej republike nemocnicu Panzi, kde sa stará o obete sexuálneho násilia, ktoré utrpeli ťažké zranenia.

Napriek oficiálnemu ukončeniu občianskej vojny ozbrojený konflikt a útoky na civilné obyvateľstvo, vrátane znásilňovania, vo východnej časti krajiny stále pokračujú. Denis Mukwege pravidelne cestuje do zahraničia s cieľom upriamiť pozornosť na porušovanie práv žien. Zároveň však stále riadi svoju nemocnicu a dva dni v týždni venuje priamej starostlivosti o svoje pacientky, vrátane vykonávania operačných zákrokov.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Denisa Mukwegeho nominovala na Sacharovovu cenu skupina S&D spoločne so skupinou ALDE a poslankyňou Barbarou Lochbihler (Zelení/EFA, DE).

Sacharovova cena

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament každoročne od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám bojujúcim za ľudské práva a slobody. Minulý rok bola táto cena udelená pakistanskej bojovníčke za právo dievčat na vzdelanie, Malále Júsufzajovej.

Kto je Denis Mukwege? Dozviete sa vo videu:

O red

Odporúčame pozrieť

Jina Mahsa Amini a iránske ženské hnutie získali Sacharovovu cenu za rok 2023

Europoslanci udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2023 Jine Mahse Amini a hnutiu …

Consent choices