zaborska
Anna Záborská, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 - source:EP.

Záborská intervenuje za odsúdenú kresťanku v Pakistane

zaborska
Anna Záborská, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 – source:EP.

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská dnes listom požiadala predsedu Európskeho parlamentu Martina Schultza aby na začiatku októbrového zasadnutia vyjadril protest proti rozsudku smrti nad pakistanskou kresťankou Asiou Bibiovou. Reagovala tým na správu o tom, že 16. októbra rozsudok potvrdil vyšší súd v pakistanskom meste Lahore. V liste šéfovi parlamentu pripomenula, že zákon o rúhaní (blasfémii), na základe ktorého bol tento rozsudok vynesený, bol už v apríli 2014 odsúdený uznesením Európskeho parlamentu.

„Ak Európa myslí vážne svoje hodnoty a obranu ľudských práv, Európsky parlament nemôže prejsť rozhodnutie pakistanského súdu mlčaním. Sloboda myslenia a náboženského presvedčenia bola v prípade Asie Bibiovej opakovane hrubo porušená. Potvrdenie rozsudku smrti nad matkou štyroch detí je prejavom barbarstva, ktoré Európa nesmie tolerovať. Preto som požiadala predsedu Schultza, aby sa aj on osobne angažoval o prepustenie Asie Bibiovej,“ zdôraznila Anna Záborská.

Europoslankyňa v tejto súvislosti upozornila, že Európska únia je významným partnerom Pakistanu nielen v oblasti priemyslu a obchodu, ale poskytuje tejto krajine aj nemalú finančnú pomoc určenú na boj s chudobou. „Myslím, že EÚ má k dipozícii nástroje, ktoré by mohli pakistanskú vládu presvedčiť o význame slobody myslenia. Tieto nástroje by mala európska diplomacia začať systémovo využívať, najmä ak ide o životy nevinných ľudí,“ zdôraznila Záborská.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Slovenská europoslankyňa v liste zároveň informovala predsedu Európskeho parlamentu, že podporuje návrh holandského poslanca Petra van Dalena na rozšírenie programu októbrovej schôdze o rozpravu s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku o prípade Asie Bibiovej a stavom ľudských práv v Pakistane.

O ram

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices