Priemerný Slovák pracuje takmer 8 mesiacov na to, aby v čistom zarobil toľko, čo Švajčiar za mesiac

O tom, že na Slovensku sú platy nižšie ako v západnej Európe, všetci dobre vieme. Aké výrazné sú však tieto rozdiely? Vďaka Štatistickému úradu EÚ [Eurostat] sa na príjmy v mnohých nielen európskych krajinách dokážeme pozrieť jednotnou optikou. Rozdiely v príjmoch obyvateľov jednotlivých krajín sú priepastné. Vyplýva z nich okrem iného aj to, že na čistý mesačný švajčiarsky plat musí priemerne zarábajúci Slovák odpracovať až takmer 8 mesiacov. Ešte horšie sú na tom ale Bulhari a Rumuni, ktorí sa k priemernej čistej mesačnej mzde Švajčiara alebo Nóra nedopracujú ani za celý kalendárny rok“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

priemerné zárobky

Podľa najnovších údajov Eurostatu a našich prepočtov dosiahla v roku 2013 priemerná hrubá mzda na Slovensku 835 EUR. Táto suma je o približne desať eur vyššia, než uvádzajú štatistiky Štatistického úradu SR [ŠÚ SR], čo je dôsledkom odlišnej metodiky európskych štatistikov. Eurostat však uplatňuje rovnakú metodiku pri dátach za všetky krajiny, a preto sú údaje porovnateľné. Priemerná čistá mesačná mzda zamestnaného Slováka vlani dosiahla 645 EUR a bola tak v rámci porovnávaných krajín 7. najnižšia.

Najmenej mesačne zarobia Bulhari, ktorých čistá mesačná mzda dosahuje v priemere len 300 EUR. To je dokonca menej, ako si na účte nájde Slovák pracujúci za minimálnu mzdu. Menej ako 400 EUR v čistom mesačne zarobil aj priemerný Rumun. Hviezdnymi zárobkami sa nemôžu pochváliť ani zamestnanci v Litve a Lotyšsku, kde priemerná čistá mesačná mzda dosahuje rádovo len okolo 500 EUR.

Menej ako na Slovensku sa zarába aj v susednom Poľsku a Maďarsku, kde priemerná mzda síce podobne ako u nás v prepočte presahuje 800 EUR, no v čistom si naši susedia nájdu na účtoch výrazne menej ako my. Priemerný čistý zárobok zamestnaného Maďara vlani dosahoval 536 EUR, u Poliaka to bolo 619 EUR. Hlavne maďarskí zamestnanci čelia totiž oproti tým slovenským vyššiemu daňovo-odvodovému zaťaženiu.

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

Na druhej strane, v Českej republike sú platy v prepočte na eurá rádovo o „stovku“ vyššie ako u nás. Priemerná čistá mesačná mzda v Česku vlani dosiahla 740 EUR. V rebríčku nad nami, no s čistou mzdou do tisíc eur, sa ešte ocitli aj Estónsko a Slovinsko.

Spomedzi našich susedov majú najvyššie platy Rakúšania. Priemerná čistá mesačná mzda v Rakúsku vlani dosiahla 2 283 EUR. Ani rakúske príjmy sa však „nechytajú“ na zárobky v ďalších krajinách západnej a severnej Európy. Spomedzi krajín Európskej únie sa „v čistom“ najviac zarába v Luxembursku a to až 3 119 EUR. Hoci v hrubom zarábajú najviac Dáni, vyššie daňovo-odvodové zaťaženie ich v rebríčku čistých miezd posúva v rámci EÚ „až“ na štvrtú priečku s čistou mzdou na úrovni 2 731 EUR.

Absolútnou jednotkou nášho rebríčka sú zamestnanci vo Švajčiarsku. V tejto európskej ekonomike dosiahla vlani priemerná hrubá mesačná mzda až takmer 6 tisíc eur, čo v čistom predstavovalo až 4 946 EUR mesačne. Priemerná čistá mesačná mzda v žiadnej inej krajine nepokorila 4 tisíc eur, hoci Nórom k jej dosiahnutiu chýbal už len kúsok.

A koľko sa zarába za oceánom? V USA vlani dosiahol priemerný čistý mesačný zárobokv prepočte 2 293 EUR a v Japonsku ešte vyšších 2 470 EUR. Nezabúdajme ale, že pri porovnávaní miezd je potrebné vždy brať do úvahy aj druhú stranu mince, a tou sú cenová úroveň v krajine a náklady na život. A tie sú v západných ekonomikách tradične vyššie ako u nás.

O ram

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices