Nedeľné parlamentné voľby na Ukrajine prebehnú pod hlavňami samopalov

volby ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Súkromné ozbrojené oddiely útočia na kandidátov a zastrašujú ich. V rozhovoer pre ruské médiá to v piatok povedal Nestor Šufryč, vodca ukrajinskej kolície Opozičný blok, ktorá sa opiera o ruskojazyčnú menšinu usilujúcu sa o tesné spojenie s Moskvou.

„Je to nejšpinavejšia kampaň od získania nezávislosti,“ poznamenal Šufryč. Jeho Opozičný blok ponúka voličom kandidátov z bývalej vládnej Strany regiónov zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča.

Tesne nad hranicou

Blok sa podľa prieskumu pohybuje tesne nad pätpercentnou hranicou potrebnou pre vstup do parlamentu. Jeho hlavná voličská základňa je v ukrajinskom Donbase kontrolovanom z veľkej časti separatistami, ktorí voľby bojkotujú.

Sám Šufryč bol v minulých týždňoch dvakrát vystavený fyzickým útokom radikálov z ukrajinskej krajne pravicovej organizácie Pravý sektor. Kampaň podľa neho diskriminuje kandidátov stojacich v opozícii proti terajšiemu prezápadnému režimu a je pre Opozičný blok náročná.

Musia vycestovať

Voliť sa kvôli vojne na východe krajiny nebude v 12 volebných obvodoch na Kryme, ktorý v marci zabralo Rusko, a v14 obvodoch v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré majú pod kontrolou proruskí vzbúrenci. Tri volebné okrsky sú problémové, hlasovanie tam je neisté.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Vodca takzvaného parlamentu Nového Ruska Oleg Carjov v sobotu v Donecku novinárom povedal, že obyvatelia povstaleckých zón, ktorí majú záujem hlasovať, môžu vycestovať za líniu fronty a odovzdať svoj hlas tam.

V oblastiach ovládaných povstalcami hlasovacie miestnosti otvorené nebudú, potvrdil Carjov skoršie informácie vzbúrencov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices