schulz
Martin Schulz, prezident EÚ. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Martin Schulz: Potrebujeme cielené investície, ktoré zabezpečia budúcnosť pre naše deti

schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union 2014 EP.

„Naše hospodárstvo sa spomaľuje, je to jasné varovanie, na ktoré musíme reagovať.“ Tieto slová adresoval vo štvrtok 23. októbra predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz štátnym lídrom počas zasadnutia Európskej rady. Európa podľa neho potrebuje investičný balík na preklenutie slabého rastu a vysokej nezamestnanosti. Pripomenul, že momentálna úroveň investícií je nižšia ako bola pred krízou. 

Martin Schulz počas svojho prejavu uvítal investičný balík vo výške 300 miliárd eur, ktorý v júli oznámil novozvolený predseda Komisie Jean-Claude Juncker. „Presne túto politickú zmenu sme žiadali,“ povedal.

Investovanie sa podľa neho nerýmuje s navršovaním dlhov. Všetko je to o tom, ako peniaze využívame, vysvetlil. Zároveň dodal, že „potrebujeme cielené investície, ktoré z krátkodobého hľadiska podporia ekonomiku a vytvoria pracovné miesta a z dlhodobého hľadiska zabezpečia budúcnosť pre naše deti. Potrebujeme investovať do oblastí a projektov, ktoré nám prinesú tú najvyššiu pridanú hodnotu.“

Predseda Parlamentu takisto využil túto príležitosť na to, aby Jeanovi-Claudovi Junckerovi zablahoželal k schváleniu novej Komisie, ktorej funkčné obdobie sa začne 1. novembra.

Schulz vyzval európskych štátnikov aj k tomu, aby počas rokovaní o klimatickej a energetickej politike preukázali svoju cieľavedomosť, keďže tým podľa neho dajú signál celému svetu. „Dôveryhodným príkladom pre druhých budeme len vtedy, keď budeme hovoriť jedným hlasom a keď budeme priekopníkmi v oblasti ochrany klímy,“ vysvetlil.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Počas svojho prejavu neobišiel ani Európanov, ktorí sa pripájajú k džihádistickým skupinám v Iraku a Sýrii. Pripomenul potrebu komplexnej stratégie zameranej na boj proti radikalizácii a podporu spolupráce medzi regresívnymi orgánmi a spravodajskými službami.

Martin Schulz vyzval Úniu aj k tomu, aby posilnila svoju pomoc ebolou postihnutej západnej Afrike. Podľa jeho slov „musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zastavili túto strašnú epidémiu a zachránili ľudské životy.“

O ram

Odporúčame pozrieť

lexmann

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Naše hospodárstvo je závislé na kritických surovinách

Aj v tomto roku 2024 sa v piatky budeme venovať dianiu v Európskom parlamente. Do …

Consent choices