Kukan
Eduard Kukan, slovenský europoslanec. PHOTO: European Union 2013 - EP.

Eduard Kukan: To, čo robí Islamský štát, je brutálne vraždenie

Kukan
Eduard Kukan, slovenský europoslanec. PHOTO: European Union 2013 – EP.

Ako vnímate schválenie asociačnej dohody s Ukrajinou?

– Je to veľmi významný aj slávnostný krok.  Asociačná dohoda bola schválená veľkou väčšinou hlasov, a to je myslím dobre. Ukrajina je v súčasnej dobe vo veľmi ťažkej situácii. Takýto politicky jasný signál zo strany EÚ je podporou tých ukrajinských síl, ktoré majú záujem na jej budúcom európskom smerovaní. Samozrejme, že zazneli aj hlasy, ktoré boli proti tomu – v európskom parlamente sú zastúpené rôzne frakcie a rôzni politici. Ja osobne som nemal problémy túto dohodu podporiť.

Môžete nám asociačnú dohodu priblížiť?

– Treba si uvedomiť, že asociačná dohoda má dve časti, politickú a obchodnú. Obidve sú rovnako dôležité. V politickej časti je vyhlásenie o tom, že budeme spolupracovať s Ukrajinou. Pokiaľ ide o obchodnú, tá hovorí o uľahčení obchodných stykov medzi dvomi partnermi, o rušení ciel a rôznych taríf a podobne. Treba povedať, že predtým sa prijala dohoda medzi EÚ, Ukrajinou a Ruskom, ktorú neprijali všetci poslanci pozitívne. Tá odloží realizáciu niektorých častí asociačnej dohody o 15 mesiacov. To znamená, že Ukrajina bude voči EÚ naďalej uplatňovať clá a poplatky za dovozy. Momentálne dohodu musia schváliť parlamenty všetkých 28 členských štátov EÚ a to môže trvať rok aj viac.  Aj napriek tomu je prínosom pre upokojenie situácie. Ukrajine by sa v súčasnej situácii malo pomôcť a táto dohoda je konkrétnou pomocou zo strany EÚ.

Napätá situácia je v súčasnosti aj v Sýrii a Iraku, ako sa k nej postaví Európsky parlament?

– Áno, je to ďalšia kríza, ktorej musí EÚ v tejto dobe čeliť. Organizácia Islamský štát, ktorá má dnes 30 tisíc dobre ozbrojených a veľmi dobre vycvičených bojovníkov, vo veľmi krátkom čase dosiahla úspech a obsadila pomerne veľké územie. Je preto naozaj potrebná reakcia zo strany medzinárodného spoločenstva, pretože to čo robí IS je brutálne vraždenie kresťanov a rôznych iných náboženských menšín. Musíme si tiež uvedomiť,  že sa to deje pomerne blízko hraníc Európskej únie. Keď si zoberiete Cyprus alebo Bulharsko, to nie je tak ďaleko. Preto bola táto otázka zaradená na rokovaní Európskeho parlamentu. Cieľom rezolúcie je vydať veľmi jasné politické stanovisko, ktoré konanie kalifátu odsúdi.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

O aké konkrétne opatrenia pôjde?

– Spojené štáty sa podujali na úlohu zorganizovať medzinárodnú koalíciu, v ktorej zatiaľ prisľúbilo účasť 6 členov EÚ. Tak isto sa členovia NATO na svojom nedávnom summite v Norfolku dohodli, že budú podnikať bojové reakcie proti bojovníkom IS. Ale ešte uvidíme, aby tie jasné politické stanoviská, ktoré prijíma Európsky parlament, boli aj podporené konkrétnymi akciami, ktoré by naozaj zastavili postup tohto nebezpečného hráča pre medzinárodnú bezpečnosť.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Eduard Kukan.

O mon

Odporúčame pozrieť

kukan

Zomrel Eduard Kukan, trojnásobný minister zahraničných vecí a bývalý europoslanec

BRATISLAVA / Vo veku 82 rokov zomrel bývalý minister zahraničných vecí, Eduard Kukan. Informáciu zverejnila …

Consent choices