Poslanci vyzvali ukrajinských lídrov k tomu, aby vytvorili novú vládu a spustili reformy

ukrajina vlakja
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V ukrajinských parlamentných voľbách získali väčšinu proeurópske strany. Európsky parlament tam vyslal špeciálnu delegáciu, ktorej cieľom bolo dohliadať na priebeh týchto volieb. Členovia tejto delegácie sa deň na to stretli s ukrajinských prezidentom aj premiérom, ktorým sa zaručili, že Európsky parlament urobí všetko, čo je v jeho silách, aby implementoval nedávno schválenú asociačnú dohodu. Ukrajinskí lídri by mali podľa europoslancov okamžite vytvoriť novú vládu a zaviesť potrebné reformy.

Pozorovateľskú delegáciu Európskeho parlamentu viedol chorvátsky ľudovec Andrej Plenković. Jej členovia sa v pondelok stretli s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a premiérom Arsenijom Jaceňukom, ktorých stranám sa vo voľbách podarilo získať najväčší počet hlasov (okolo 22 percent pre každú z nich). Andrej Plenković zhodnotil ukrajinské parlamentné ako vydarené. Podľa jeho slov sa ukrajinskej vláde a volebným orgánom poradilo zorganizovať tieto voľby veľmi dobre a to aj napriek extrémne ťažkej situácii, ilegálnemu prisvojeniu si Krymu Ruskom a zmiešanej agresii, ktorej Ukrajina čelí.“

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Parlamentnej pozorovateľskej delegácie sa zúčastnilo 14 poslancov z deviatich krajín, ktorí reprezentovali všetky politické skupiny. V deň volieb dohliadali na otváranie volebných miestností, samotné hlasovanie ako aj sčítavanie hlasov v Kyjeve, Odese, Charkove, Dnepropetrovsku a Čerkasoch.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices