Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014

Juncker si po prvom stretnutí Komisie verí: Toto je nový začiatok pre Európu!

Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014
Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014

Nová Európska komisia, ktorú vedie predseda Jean-Claude Juncker, sa prvýkrát oficiálne stretla v Bruseli. Po vypočutí a schválení všetkých komisárov oficiálne nastúpila do úradu 1.novembra.

Komisia sa skladá z deviatich bývalých premiérov alebo podpredsedov vlád niektorých členských štátov, devätnástich bývalých ministrov. Sedem komisárov sa do Komisie vracia a osem bývalých poslancov Európskeho parlamentu si tentoraz zasadne do kresiel komisárov. Všetci majú pevné hospodárske a finančné zázemie, poniektorí si do úradu komisára nesú aj rozsiahle skúsenosti zo zahraničných vzťahov.

Mnohí z komisárov sľubovali nový začiatok pre Európu. „Komisia bude nielen vyzerať inak, ale tiež pracovať inak ,“ vyjadril sa predseda Juncker na adresu svojich kolegov. Kolektívna spolupráca komisárov je organizovaná v projektových tímoch, ktoré by mali zaistiť dynamickú komunikáciu všetkých členov kolégia.

Prvou úlohou nového zboru bude obnova mostov v Európe po finančnej a hospodárskej kríze. Zároveň sa pokúsia obnoviť dôveru v Európsku úniu u občanov. „Európa potrebuje program, ktorého základňa bude spočívať v reformách na posilnenie konkurencieschopnosti a prísunu investícií do vytvárania pracovných miest,“ zdôraznil predseda Juncker. Dosiahnuť by sa to malo jasným zameraním na desať politických priorít.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Na stretnutí sa diskutovalo o ekonomickej situácii, ale aj o ebole, ku ktorej sa vyjadril novozvolený komisár Stylianides. Práve on sa stal koordinátorom boja proti ebole a predniesol svoje priority. Posledným bodom diskusie bola všeobecná diskusia o spôsoboch spolupráce v projektových tímoch.

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices