Poslanci budú diskutovať o autorských právach

europska-komisia
Európska komisia. PHOTO: Flickr.

Zosúladiť autorské práva s technologickým pokrokom je dôležitou súčasťou jednotného digitálneho trhu. Ten môže vďaka tomu prinášať nové služby a vytvárať tak ďalšie možnosti pre rast. O budúcom vývoji autorských práv budú diskutovať poslanci z výboru pre právne veci a kultúrneho výboru. Pozvánku na ich debatu prijali aj viacerí akademickí pracovníci, zástupcovia autorov či distribútorov ako aj odborníci z Komisie.

Európska komisia uskutočnila v súvislosti s autorskými právami verejnú konzultáciu, na ktorú v období od decembra 2013 do marca tohto roku reagovalo viac ako 9 500 užívateľov internetu, autorov, vydavateľov a iných zainteresovaných osôb.

Jej nový predseda Jean-Claude Juncker už prisľúbil, že počas prvých šiestich mesiacov svojho úradovania sa zameria na modernizáciu pravidiel upravujúcich autorské práva. Chce pritom brať do úvahy „digitálnu revolúciu ako aj zmeny v správaní spotrebiteľov“.

Hlavnou otázkou v tejto oblasti ostáva, ako podporovať inovácie a odmeňovať autorov bez toho, aby sa tým vytvárali bariéry pre spoločný trh.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Európsky parlament vo februári tohto roku schválil nové pravidlá týkajúce sa autorských práv v hudobnom priemysle. Získanie licencie na šírenie hudby prostredníctvom internetu vo viacerých členských štátoch by tak malo byť pre poskytovateľov online služieb jednoduchšie.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia

Autorské práva: Komisia žiada členské štáty, aby v plnej miere transponovali pravidlá EÚ

Komisia rozhodla o zaslaní odôvodnených stanovísk Bulharsku, Cypru, Grécku, Írsku, Lotyšsku, Poľsku, Portugalsku, Slovinsku, Slovensku …

Consent choices