Masové prepúšťanie vo Fiate! Poliaci požiadali o 1,2 milióna eur z európskych fondov

PHOTO: Flickr.
PHOTO: Flickr.

Európska únia chce zvýšiť zamestnanosť v Poľsku. Ide o nápad z dielne Komisie, ktorá pomôže Poliakom štedrou sumou z Európskeho globalizačného fondu. Finančná injekcia je reakciou na hromadné prepúšťanie z automobilky Fiat a mala by predstavovať hodnotu 1,2 milióna eur. O návrhu bude už čoskoro rokovať Parlament a tiež Rada ministrov.

Nezamestnanosť vo veľkom postihla aj našich severných susedov. O podporu žiadajú Poliaci v súvislosti so zrušením 21 dodávateľov pre automobilovú spoločnosť Fiat. Nepriaznivé hospodárske podmienky mali za následky, že bez práce ostalo 1079 zamestnancov. Straty negatívne ovplyvnili výrobu osobných automobilov nielen v európskom, ale tiež svetovom meradle. Opatrenia z európskeho fondu by mali tieto dopady zmierniť.

„Mnoho odvetví prechádza v dôsledku globalizácie významnými štrukturálnymi zmenami. Európsky globalizačný fond je prejavom solidarity, ktorý chce naďalej pomáhať členským štátom a ľuďom bez zamestnania. Našou úlohou je ich podporiť tak, aby prispôsobili svoje zručnosti novým okolnostiam na trhu,“ vyjadrila sa Marianne Thyssen, európska komisárka pre zamestnanosť, sociálne veci, zručnosti a mobilitu práce. Zo spomínaného fondu vedia Poliaci získať nielen potrebné odborné vzdelanie, ale tiež príspevok na zakladanie podnikov.

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Fiat Auto Poland už dlhšie trápili klesajúce podiely. V snahe prispôsobiť sa novým potrebám na trhu presunuli výrobu nového modelu Panda Classic do Kampánie v Taliansku. Úsilie sa im však nevyplatilo a chybný krok viedol v januári 2013 k hromadným výpovediam v poľskej pobočke.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices