Ulrike Lunacek
Ulrike Lunacek. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Ulrike Lunacek o právach LGBTI menšiny

Ulrike Lunacek
Ulrike Lunacek. PHOTO: © European Union 2014 EP.

21. novembra sa v albánskej Tirane uskutoční konferencia o základných právach, diskriminácii a ochrane zraniteľných osôb vrátane LGBTI menšiny. Podujatie organizuje Európsky parlament spoločne s Komisiou a talianskym predsedníctvom EÚ. Parlament tu bude reprezentovať jeho podpredsedníčka a bývala spravodajkyňa pre homofóbiu a diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie Ulrike Lunacek. Ešte pred tým, ako sa vyberie do Tirany, sme je položili pár otázok.

Aké očakávania máte od tejto konferencie?

Dôležitou súčasťou celého európskeho projektu je ochrana ľudských práv. O tom ako ich zabezpečiť pre gayov, lesbičky, bisexuálov, transsexuálov a intersexuálov (LGBTI) sa bude diskutovať práve na tejto konferencii. Zídu sa tu kľúčoví parlamentní a vládni činitelia z EÚ, jej členských štátov a predvstupových krajín, ako aj viaceré mimovládne organizácie. Spoločne sa pokúsime nájsť odpoveď na otázku, ako LGBTI ľuďom zabezpečiť, aby mohli byť sami sebou a nemuseli sa stretávať s diskrimináciou, nenávistnými poznámkami či dokonca násilím.

Ochrana práv homosexuálov nadobúda v členských štátoch čoraz viac na dôležitosti. Zlepšuje sa podľa vás aj mentalita spoločnosti?

Myslím si, že sa tu natíska porovnanie s krajinami, ktoré pristúpili v roku 2004. Napríklad v Poľsku, ktoré je stále veľmi konzervatívne, bol za poslanca zvolený gay a transsexuál. Lotyšský minister zahraničných vecí nedávno nabral odvahu a verejne priznal svoju homosexualitu. Títo ľudia sa stavajú voči tradičným normám a zároveň predstavujú zmeny mentality v celej Európe.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Aká je situácia v predvstupových krajinách?

Ešte pred pár rokmi bolo nemysliteľné, aby sa na západnom Balkáne uskutočnila takáto konferencia. Už len toto svedčí o dosiahnutom pokroku.

Veci sa zlepšujú, najmä čo sa týka právnej ochrany. Všetky krajiny okrem Turecka a Macedónska zakázali v súlade s európskou legislatívou pracovnú diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie. Viaceré krajiny tohto regiónu prijali špecifické opatrenia proti násiliu motivovanému nenávisťou voči LGBTI osobám.

No aj napriek tomu je v týchto krajinách stále rozšírená homofóbia a nenávisť voči transsexuálom – niekedy dokonca i v radoch politikov či vládnych činiteľov. A práve preto sú konferencie ako táto veľmi dôležité – pomáhajú nám identifikovať spoločný problém a podeliť sa o riešenia, ktoré fungovali v podobných situáciách.

O ram

Odporúčame pozrieť

Správa o základných právach odhalila ohrozenie slobôd, rovnosti a dôstojnosti

Europoslanci sa zaoberali stavom práv občanov v EÚ v rokoch 2022 a 2023 a identifikovali …

Consent choices