Europoslankyňa Smolková o vlakoch zadarmo: V Bruseli zatiaľ o ničom nevedia

PHOTO: Flickr.
PHOTO: Flickr.

Vlaky zadarmo sú od 17.novembra na Slovensku realitou. Bezplatné cestovanie môžu využiť nielen školopovinní a dôchodcovia, ale aj mladí študujúci zo všetkých krajín Európskej únie. Lístky s takzvanou nulovou hodnotou vyvolali v našej spoločnosti záujem, ale nevyhli sa tiež ostrej kritike pracujúcich. O nových opatreniach vládnuceho Smeru sa v Bruseli zatiaľ nešušká, no europoslankyňa Smolková považuje tento krok za správny.

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi bojovali študenti za ideály a lepšie zajtrajšky, dnes ich cestovanie vlakmi nestojí nič. Do čerstvo upečeného koláča sa v Parlamente ešte nestihli zahryznúť, ale každá krajina si v prospech verejného záujmu určuje svoje vlastné zákony. Tie môžu súvisieť napríklad tiež s poskytovaním pomoci pre znevýhodnené skupiny obyvateľov v snahe zvýšiť zamestnanosť, propagovať cestovný ruch, či chrániť životné prostredie.

 „Dotovanie osobnej železničnej prepravy z verejných zdrojov môže naplniť znaky štátnej pomoci, ktorá sleduje sociálne ciele,“ potvrdzuje Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Autodopravcovia sú na vlaky krátki

Nedávno schválený návrh rozvíril diskusiu nielen u občanov, ktorí musia vlaky „zadarmo“ zaplatiť, ale nespokojné reakcie prichádzajú tiež zo strany autodopravcov. Autobusové spoločnosti sa cítia ukrivdené a od štátu požadujú rovnakú finančnú injekciu. Prepravcovia dokonca avizovali, že by sa s prípadom obrátili na Komisiu. Podľa europoslankyne Smolkovej by však na európskej pôde veľmi nepochodili. „Ak by prišiel podnet na preskúmanie, Komisia sa ním bude zaoberať. Európske pravidlá však umožňujú povoliť štátnu pomoc v prípadoch, keď ide o sledovanie spoločných záujmov,“ hovorí.

Viac..  Robert Hajšel: Pri novej norme euro7 ide o zbytočné odbočenie od cieľa EÚ

Dotovaná bude možno aj preprava tovaru

S bezplatným využívaním vlakových spojov sa vynára aj otázka, či táto novinka dokáže prilákať viac turistov zo západu. Europoslankyňa Smolková dokonca verí, že pri raste ekonomiky štátu by mohli poslanci odklepnúť aj dotáciu prepravovaného tovaru na železniciach. „V záujme bezpečnosti by sme tak odľahčili cesty, znížili množstvo oxidu uhličitého a prispeli tak k  ochrane životného prostredia,“ uzatvára.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices