Európska ombudsmanka Emily O'Reilly. PHOTO © European Union 2014

Komisia vyhovela žiadosti európskej ombudsmanky, bude zverejňovať viac informácii z rokovaní o TTIP

Európska ombudsmanka Emily O'Reilly. PHOTO © European Union 2014
Európska ombudsmanka Emily O’Reilly. PHOTO © European Union 2014

Európska ombudsmanka Emily O’Reilly vidí skutočný pokrok v transparentnosti TTIP. Európska komisia sa totiž rozhodla zverejniť viac textov a dať širší prístup k ďalším dokumentom v súvislosti s prebiehajúcimi rokovaniami medzi EÚ a USA o dohode TTIP (Transatlantická dohoda o obchode a investíciách). Ombudsmanka ešte v júli 2014 požiadala Komisiu, aby poskytla verejnosti včasný prístup k dôležitým TTIP dokumentom a podrobnostiam zo stretnutí so zainteresovanými stranami. Transparentnosť týchto dokumentov totiž bola predmetov obáv verejnosti.

Emily O’Reilly: „Som potešená, že Komisia vzala do úvahy obavy občanov, organizácií občianskej spoločnosti, poslancov Európskeho parlamentu a mojej vlastnej kancelárie a dala si za cieľ zvýšiť transparentnosť TTIP. Rokovania prilákali nebývalý záujem verejnosti  vzhľadom na možný vplyv, ktorý bude mať táto zmluva na život bežných občanov. Teším sa na ďalšie podrobnosti o tom, ako bude Komisia na základe mojej požiadavky zvyšovať transparentnosť TTIP.“

Ombudsmanka dostala viac ako 6000 e-mailov ako reakcie na jej verejné konzultácie o transparentnosti TTIP. V januári 2015 predloží správu o týchto príspevkoch a tiež konkrétnych opatreniach na zvýšenie transparentnosti TTIP a zapojení verejnosti.

Transparentnejšie bude aj lobovanie

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

O’Reilly tiež uvítala oznámenie Komisie, že zvýši transparentnosť v lobovaní. Od 1. decembra 2014 by mali členovia Komisie a vedúci pracovníci na internetovej stránke Komisie zverejňovať všetky kontakty a schôdzky, ktoré sa konajú so zainteresovanými stranami a lobistami.

„Lobing hrá dôležitú úlohu vo fungujúcej demokracii a Brusel je teraz druhým najdôležitejším „lobujúcim kapitálom“ na svete po Washingtone. Inštitúcie EÚ musia v lobovaní uplatňovať najvyššie etické štandardy rovnako ako pro-aktívnu transparentnosť tak, aby bol umožnený aj dohľad zo strany verejnosti,“ dodala O’Reilly a tiež pochválila zámer prvého podpredsedu Komisie, Fransa Timmermansa, pracovať na povinnom Registri transparentnosti pre zástupcov záujmových skupín.

O tib

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices