Tammám Salám o utečeneckej kríze: Nachádzame sa v bezprecedentnej situácii

Tammam Salam
libanonský premiér Tammám Salám. PHOTO: Flickr.

„Nachádzame sa v bezprecedentnej situácii,“ povedal libanonský premiér Tammám Salám o utečeneckej kríze v jeho krajine počas oficiálnej návštevy Európskeho parlamentu 2. decembra. Počas svojej návštevy rokoval s členmi výboru pre zahraničné veci a stretol sa aj s predsedom Martinom Schulzom. V rozhovore, ktorý nám poskytol, hovoril o najzávažnejších problémoch Libanonu a o tom, ako sa snaží zabrániť rozšíreniu sýrskeho konfliktu na jeho územie.

Tammám Salám vysvetľuje, že od začiatku konfliktu v Sýrii zaplavilo Libanon až 1,5 milióna utečencov. Samotný Libanon ma pritom len niečo vyše 4 miliónov obyvateľov. „Delíme sa s nimi o vodu, elektrinu, školy a nemocnice. Naša krajina na to nebola nastavená (…), sotva zvláda postarať sa o naše vlastné potreby,“ hovorí.

Libanonský premiér zdôrazňuje, že jeho krajina si udržuje svoju politiku otvorených hraníc, a to aj napriek „historickému rozsahu“ tejto utečeneckej krízy. Zároveň však pripomína, že Libanon sa rozhodol preskúmať status utečenca. „Na udržanie tejto situácie potrebujeme veľa morálnej, materiálnej a finančnej podpory,“ dodáva.

Pri zvládaní bezpečnostnej hrozby, ktorú predstavuje konflikt v Sýrii, sa Tammám Salám usiluje o získanie európskej pomoci. V rozhovore ocenil úsilie libanonskej armády, ktorá sa pokúša skrotiť extrémistické hrozby zo Sýrie a zopakoval, že jeho vláda na seba nenechá vyvíjať tlak zo strany ISIS a Frontu Al-Nusra, ktorý zadržal 26 libanonských vojakov ako rukojemníkov. „Dvom z nich už odťali hlavy a zabili aj tretieho. Požadujú od nás, aby sme za každého vojaka prepustili z našich väzníc päť teroristov,“ vysvetľuje.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Na vytvorenie stability na Blízkom východe je podľa neho potrebná pomoc zo strany EÚ. Tvrdí, že kľúčom na vytvorenie umiernenej situácie v tomto regióne je mierové urovnanie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Tammám Salám je presvedčený, že „pokiaľ bude Izrael stavať nové osady a pokiaľ nebude napomáhať mierovým rokovaniam, v regióne budeme živiť čoraz viac a viac extrémizmu.“ Európsky parlament by mal o uznaní palestínskej štátnosti hlasovať 17. decembra.

Libanonský premiér sa počas svojej návštevy Európskeho parlamentu stretol aj s jeho predsedom Martinom Schulzom, pričom sa potešil jeho „podpore a nadšeniu ohľadom pomoci Libanonu.“ Tammám Salám vyjadril Únii svoju vďaku za je pomoc pri riešení utečeneckej krízy a za jej humanitárne programy zamerané na pomoc libanonským komunitám, ktoré prijímajú utečencov. Zároveň pripomenul, že Libanon potrebuje takejto pomoci ešte viac.

O ram

Odporúčame pozrieť

Slovensko žiada Európsku komisiu o dodatočné zdroje na riešenie utečeneckej krízy

Krajiny, ktoré sú v prvej línii migračnej vlny z Ukrajiny, potrebujú väčšiu podporu a funkčné nástroje na riešenie …

Consent choices