Ján Figeľ
Zhromaždenie v OSN, New York. PHOTO: JF

Vznikla Transatlantická sieť pre hodnoty

Ján Figeľ
Zhromaždenie v OSN, New York. PHOTO: JF

V sídle OSN v New Yorku sa v piatok 5. decembra konal summit verejných činiteľov a občianskych organizácií z rôznych krajín sveta zameraný na podporu rodiny. Zhromaždenia sa konalo pri príležitosti 20. výročia Medzinárodného roku rodiny.

Generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-moonovi bola odovzdaná Deklarácia o právach rodiny, ktorá opätovne potvrdzuje, čo je dlhodobo uznávané v medzinárodnom práve: že rodina založená na manželstve medzi mužom a ženou je prirodzenou a základnou bunkou spoločnosti a má nárok na ochranu zo strany spoločnosti a štátu. Napriek svojej dôležitosti pre ekonomický, sociálny a celkový rozvoj národov je rodina často prehliadaná alebo považovaná za samozrejmosť. Ak chce byť verné Všeobecnej deklarácii ľudských práv, musí OSN chrániť rodinu. Signatári vyzývajú predstaviteľov OSN obhajovať tento prísľub a zabezpečiť v budúcej agende medzinárodného spoločenstva ochranu rodiny, kedže je nevyhnutná pre stabilný a dynamický rozvoj. Vyše 200 zákonodarcov podpísalo toto vyhlásenie. Je otvorené na podpis aj naďalej.

Ban Ki-moon ocenil posolstvo a konanie summitu na podporu rodiny priamo v sídle Spojených národov.

V rozprave vystúpili predstavitelia mnohých krajín – USA, Maďarska, Španielska, Kataru, Kene, Mexika, Argentíny, Španielska, Litvy. Podpredseda NR SR Ján Figeľ vo svojom prejave opísal dôvody a význam ústavného ukotvenia definície, ochrany a podpory manželstva v slovenskej ústave. Potvrdil, že ďalším zámerom je nadviazať na tento základ praktickými opatreniami na podporu bývania a zamestnanosti pre mladých, lepšej dostupnosti služieb pre mladé rodiny s deťmi, podpory viacgeneračnej solidarity a rodinného podnikania. Ján Figeľ informoval aj o pripravovanom referende o ochrane rodiny.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

„Ústavné zmeny zo Slovenska zarezonovali na tomto summite ako povzbudenie a inšpirácia aj pre iné krajiny. Slovensko bolo citované opakovane“, dodal Ján Figeľ. Podľa jeho slov je v súčasnosti rozvíjané úsilie o podobnú ústavnú zmenu v Rumunsku a v Macedónsku.

O red

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices