Ukrajina začala nahlas hovoriť o riziku bankrotu v najbližších týždňoch

porošenko
Stretnutie Schulza a Porošenka. PHOTO: Flickr.

Aby toho nebolo málo, črtá sa ďalší kandidát na záchranu. Ukrajina začala nahlas hovoriť o riziku bankrotu v najbližších týždňoch, ak sa nepodarí nájsť 15 miliárd dolárov. Komisár pre ekonomiku Moscovici pripustil možnosť tretieho bailoutu Ukrajiny, ale do jeho slov sa vkradol realizmus: „Záleží na schopnosti EÚ nájsť zdroje.“

Vo svetle týchto udalostí prakticky zanikla správa o dohode na novom rozpočte EÚ. Europoslancom sa nakoniec podarilo zaistiť zvýšenie platieb o 4,8 miliardy eur na 141,2 miliardy eur. Nakoniec kývli aj problémoví Briti a Holanďania.

Francúzski politici opäť hrali urazeného. Minister financií Michel Sapin „mal starosť ohľadom niektorých extrémnych výrokov v Nemecku.“ Vraj ak chýba rešpekt, pomáha to preferenciám extrémnych strán. Preložené do ľudskej reči: Nekritizujte nás, pretože ľudia potom chcú voliť Le Penovú.

Veľký deň bol tento týždeň aj pre ECB – teda mal byť. Prebehlo ďalšie kolo Targeted LTRO, teda kolo lacných pôžičiek bankám, ktoré by ich následne mali roztočiť medzi firmami. Výsledná suma pôžičiek necelých 130 miliárd bola hlboko pod očakávaniami väčšiny analytikov. Nie všetkých – trafil sa napríklad Alberto Gallo z RBS, ktorý to aj trefne okomentoval: „aj piva zadarmo môžete vypiť len konečné množstvo.“ V septembri ECB požičala len mále cez 80 miliárd a teda z celkovo ponúknutých 400 miliárd banky vzali len niečo cez polovicu. Znamená to jediné – hlasy na kupovanie štátnych dlhopisov, teda financovanie politických sľubov centrálnou bankou, zase o niečo posilnili.

Viac..  Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o rozpočte: Europoslanci chcú opäť zvyšovať výdavky, nie je to správne

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices