Christos Stylianides. PHOTO: © European Union 2014

Kam speje boj proti ebole? Toto všetko zatiaľ Brusel urobil

Christos Stylianides. PHOTO: © European Union 2014
Christos Stylianides. PHOTO: © European Union 2014

Od začiatku roku zabila ebola v Západnej Afrike viac ľudí než všetky známe epidémie od roku 1976 spolu. Do konca novembra 2014 usmrtila údajne až 6 000 ľudí. Na riešenie krízy s ebolou prisľúbila Únia takmer 900 miliónov eur. Čo chce s týmito číslami Únia robiť?

Niektorí poslanci kritizujú členské štáty za to, že v lete neboli ochotné plne koordinovať a posilniť svoje snahy. Mnohí sa vyjadrili, že príčinou epidémie v týchto krajinách Západnej Afriky bolo aj to, že občianska vojna zničila ich zdravotníctvo. Tam vraj neexistovalo. „Diskusie o sústavnom zvyšovaní efektívnosti humanitárnej a rozvojovej pomoci sú skutočnou výzvou pre všetkých v rámci medzinárodnej humanitárnej komunity. Aj preto je európsky záväzok dlhodobý a nie krátkodobý,“ hovorí Christos Stylianides, komisár pre humanitárnu pomoc.

Európska únia prostredníctvom komisára Stylianidesa trvá na tom, že potrebujeme aj urgentné opatrenia pre osobitné potreby a niektoré nedostatky v teréne. Navyše vraj treba prestavať systémy poskytovania zdravotnej starostlivosti. Organizácia Lekári bez hraníc sa pomerne často sťažuje na to, ako postupovali OSN a EÚ. Pýtajú sa čo konkrétne urobí Únia v nasledujúcich týždňoch pre zlepšenie prístupu k zdravotným službám pacientov, ktorí nemajú ebolu?

„Bojujeme na dvoch odlišných frontoch. Prvý, vyslať viac zdravotníckeho personálu a medicínskych zariadení do terénu v troch postihnutých krajinách, aby sme odpovedali na súčasné potreby. Druhým bodom je to, že potrebujeme osobitný plán rekonštrukcie systémov zdravotnej starostlivosti,“ reagoval komisár Stylianides. Podľa neho zdravotnícky personál každého európskeho štátu sa nesústreďuje len na ebolu, ale na mnohé iné aspekty zdravotníckeho procesu.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

„Jedným z kľúčov prevencie je informovanosť verejnosti cez jasné a jednoduché informácie, no treba vyžadovať plnenie zdravotníckych protokolov pri každom postupe a procese, v každom kroku procesu či postupu. Som proti hystérii. Máme protokoly pre ľudí, čo sa vracajú z postihnutých krajín, ktoré vypracovalo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb. Verím, že sme pripravení čeliť všetkému v tejto oblasti,“ zakončil Christos Stylianides.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

O vik

Odporúčame pozrieť

Únia posilňuje mandát Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb

Rada Európskej únie (EÚ) a Európsky parlament (EP) dosiahli predbežnú dohodu o obnovení mandátu Európskeho …

Consent choices