Čomu sa bude venovať Únia v roku 2015? Toto sú hlavné témy, riešiť bude aj TTIP

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Transatlantickému obchodnému a investičnému partnerstvu prisľúbila Komisia úplne nový začiatok v roku 2015. Primárne ide o urovnávanie sporov investora a štátu. Únia chce chrániť zahraničných investorov na druhej strane Atlantiku, no niektoré členské štáty to vnímajú ako ohrozenie svojej suverenity. Očakáva sa, že v januári zídu poslanci Európskeho parlamentu a zástupcovia štátov, aby hľadali spoločné stanovisko. Rokovania majú začať na jar.

Na podporu pracovných miest a rastu navrhol predseda Komisie Jean-Claude Juncker plán s objemom 315 miliárd eur. Podľa novembrového návrhu chce Komisia využiť asi 20 miliárd verejných financií. Zvyšok by mal pokryť súkromný sektor. Jednu z možností predstavuje Európska investičná banka, ktorá by časť z tejto sumy mohla financovať.

Digitálna ekonomika

Firma Google a EÚ nemajú problémy po prvýkrát. Stále prebieha súd v protimonopolnom konaní. Zámerom digitálneho programu je urobiť z Únie svetového lídra tohto sektoru. Podľa niektorých odborníkov by to mohlo pre EÚ znamenať ďalších 500 miliárd eur.

Podľa plánu sa majú ukončiť roamingové poplatky a všetci poskytovatelia by mali mať rovnaký prístup. Zatiaľ je otázne či to podporujú európske firmy a členské štáty. V apríli 2015 by sa tento návrh mal dostať na plénum.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

Komisia a Parlament sa budú ďalej zaoberať znižovaním emisie skleníkových plynov, ktorú prisľúbili USA, Čína, ale aj samotná Únia navrhujúca 40 % zníženie do roku 2030. Či budú tento trend nasledovať aj iné štáty sa uvidí na klimatickej konferencii v Paríži. Do konca roku 2015 má správa z Európskeho parlamentu navrhnúť riešenia pomoci členským štátom, kde smeruje najviac migrantov, ale aj prehodnotiť balíky šiestich a dvoch opatrení. Do programu parlamentu sa znova dostanú práva cestujúcich a legislatíva o zozname mien cestujúcich, ktorú v roku 2013 poslanci zamietli.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

 

O vik

Odporúčame pozrieť

emisie

EK: prísnejšie zníženie emisií do roku 2040 a oznámenie o hospodárení s oxidom uhličitým v priemysle

Komisia uverejnila podrobné posúdenie vplyvu týkajúce sa možných spôsobov dosiahnutia dohodnutého cieľa klimatickej neutrality Európskej únie …

Consent choices