Zmätok, napätie a blúdenie: Takto hodnotia prvý polrok noví europoslanci

europoslanci
Europoslanci počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. PHOTO: Flickr.

1. júla 2014 sa oficiálne začalo 8. legislatívne obdobie Európskeho parlamentu. V májových voľbách si Európania zvolili 751 poslancov, ktorí už v júni začali prichádzať do Parlamentu vybavovať potrebné administratívne záležitosti. Približne polovica z nich je úplne nová. Sedem takýchto nováčikov sme sa hneď po ich príchode spýtali na ich prvé dojmy. Po šiestich mesiacoch sme sa s nimi skontaktovali znovu, aby nám prezradili, ako napredujú a aké sú ich očakávania.

Brian Hayes – EĽS, Írsko 

Nový Parlament spoločne s novou Komisiou vytvárajú pocit, že v Európe existuje nádej na nový začiatok. Myslím si, že najväčší problém, ktorému v súčasnosti čelíme, je vysvetliť občanom v jednoduchom jazyku, čo pre nich Parlament robí. Priemysel, odbory a mimovládne organizácie veľmi dobre chápu nové právomoci Parlamentu, no môžeme povedať to isté aj o občanoch? V Parlamente predstavujeme hlas občanov a preto sa musíme snažiť vysielať im jasné odkazy.

Mercedes Bresso S&D, Taliansko

Počas tohto legislatívneho obdobia budú mať európske inštitúcie za úlohu znova vybudovať dôveru občanov. Vo vzduchu visí skutočné riziko zlyhania. To by znamenalo koniec európskej integrácie. Budem sa snažiť pracovať na tom, aby sa tomu predišlo. Som presvedčená, že lokálnym a regionálnym orgánom by sme mali dať viac právomocí, keďže tadiaľto vedia cesta pre viac demokracie a viac ochrany pre každého občana Únie. (Mercedes Bresso nie je v Parlament úplne nová, keďže v rokoch 2004/2005 pôsobila ako europoslankyňa počas 10 mesiacov.)

Ian Duncan – EKR, Spojené kráľovstvo

Parlament má potenciál zmeniť životy ľudí, no mnohokrát je nesústredený a zahľadený sám do seba. Fungovanie Únie chcem zmeniť najmä tým, že sa zameriam na projekty ako energetická únia a odstraňovanie byrokratických prekážok pre malé podniky. V období, keď eurozóna balansuje na pokraji ďalšej recesie, by si mal Parlament pripomenúť samotný dôvod svojej existencie, ktorým je zlepšovanie životov všetkých občanov.

Morteg Helveg Petersen – ALDE, Dánsko

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Prvé mesiace môjho pôsobenia boli zmätené, napínavé a veľmi zaujímavé. V prvých dňoch som sa potýkal s praktickými problémami – potreboval som nájsť svoju kanceláriu, vybaviť prístup na wifi a podpísať 117 rôznych administratívnych formulárov. V Parlamente momentálne prebiehajú dôležité rokovania o energetickej bezpečnosti, rozpočte a klíme. Na programe máme čoraz viac legislatívnej práce a veci začínajú naberať na obrátkach. Už sa na to všetko teším, veď práve na to sme boli všetci zvolení.

Teresa Rodríguez-Rubio – GUE/NGL, Španielsko

Prekvapivá je nebezpečná prítomnosť lobby a veľkých firiem, ktoré vyvíjajú veľký tlak pri prijímaní rozhodnutí, ktoré sa týkajú ich záujmov, ako napríklad európsky trh s uhlíkom, smernica o kvalite palív alebo TTIP. No objavila som aj veľké možnosti. Správne iniciatívy a premyslená práca by nám mali pomôcť zosilniť hlas občanov a sociálnych hnutí usilujúcich sa o sociálnu spravodlivosť.

Terry Reintke – Zelení/ESA, Nemecko

Prvé mesiace môjho pôsobenia boli napínavé ale aj náročné. Zhostiť sa mojej novej úlohy bolo spočiatku namáhavé, no vďaka podpore mojich úžasných kolegov sa mi podarilo spraviť prvé kroky. Budúci rok sa budem venovať začleňovaniu marginalizovaných skupín obyvateľstva a posilňovaniu postavenia žien v digitálnom veku. Na rokovania a prácu počas budúcich rokov sa už veľmi teším.

Kristina Winberg – ESPD, Švédsko

Viem sa už orientovať na chodbách a nájsť cestu na schôdze výborov a delegácií. Ktosi mi povedal, že ako poslanec potrebujete približne rok na to, aby ste začali mať veci pod kontrolou a myslím si, že mal pravdu. Moje prvé mesiace boli neskutočne zaujímavé a poskytli mi pohľad na to, ako tu veci fungujú. Keďže stojím nohami pevne na zemi, dúfam, že sa mi podarí dosiahnuť rozdiel.

O red

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices