Europoslankyňa Žitňanská chce presadiť v slovenskom parlamente flexibilnú rodičovskú

zitnanska
Jana Žitňanská, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/Flickr/JŽ

Zlepšienie postavenia žien na trhu práce je jednou z kľúčových tém, ktorým sa venujú europoslanci na pôde Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť Európskeho parlamentu. Podľa europoslankyne a podpredsedníčky tohto výboru Jany Žitňanskej (EKR) ženám na trhu práce viac ako kvóty dokážu pomôcť lepšie služby a opatrenia na lepšie zosúladenie rodinného a pracovného života.

„Je úplne v poriadku, ak sa žena rozhodne zostať doma s deťmi, až kým nejdú do škôlky alebo školy, alebo dokonca zostane doma ako mama na plný úväzok aj potom. Rovnako je však podľa mňa v poriadku, ak sa mamička rozhodne vrátiť sa do práce, keď má dieťa rok či dva. Štát by mal obom mamičkám poskytnúť také podmienky, prostredie a služby, aby obe možnosti boli reálne,“ hovorí Jana Žitňanská.

Členské krajiny EÚ majú pracovnoprávne vzťahy, systém príspevkov a dávok či poskytovaných služieb upravený rôzne, a preto je podľa poslankyne dobré sa inšpirovať takými, ktoré podporujú život a fungovanie rodín. „Okrem flexibilnejšieho pracovného práva, ktoré by viac podporovalo skrátené pracovné úväzky či prácu z domu, podstatne vyššieho počtu jasličiek, materských škôl a iných opatrovateľských zariadení (napr. detských skupín) je rozumné podporiť aj flexibilnejšie čerpanierodičovského príspevku,“ vysvetľuje možnosti konkrétnej podpory žien na trhu práce Jana Žitňanská. Práve takéto ustanovenie napríklad platí pre zamestnancov Európskej Komisie, v ktorej ak sa rodič rozhodne ísť do práce skôr než má dieťa 3 roky, a teda si nevyčerpá všetku rodičovskú dovolenku, môže si ju postupne čerpať (spolu však najviac 6 mesiacov) až do veku 12 rokov dieťaťa.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Asi každý rodič pozná situáciu, keď musí riešiť, ako sa postarať o školopovinné dieťa počas prázdnin, ak starí rodičia nie sú k dispozícii a tábory sú príliš drahé. Počet dní dovolenky totiž ani zďaleka nekopíruje počet dní školských prázdnin. Práve takéto flexibilné čerpanie rodičovskej dovolenky napríklad počas letných alebo iných prázdnin by rodinám veľmi pomohlo. A keďže rodič by v tom čase poberal rodičovský príspevok, zamestnávateľa by to nič nestálo.

Aj preto sa Jana Žitňanská rozhodla prostredníctvom kolegu Daniela Lipšica (NOVA) predložiť do Národnej rady Slovenskej republiky novelu zákona o rodičovskom príspevku, a tak umožniť aj pracujúcim slovenským rodičom nielen lepšie zvládať obdobie prázdnin ale si deti „užiť aj v neskoršom veku.

O red

Odporúčame pozrieť

sud, justicia

Európsky súd pre ľudské práva zamietol sťažnosti Harabina a Lipšica, rozhodol v prospech Slovenska

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol v prípade dvojice sťažností podaných zo strany exministra …

Consent choices