Únia sa trápi kvôli Líbyi, dá jej 2 milióny

Utečenci
Utečenci. PHOTO: Flickr.

Konflikty v Líbyi neprestávajú ani pred zimou. Zväčšovanie frontov má na svedomí už skoro pol milióna utečencov bez humanitárnych istôt. Komisia im na to dá dva milióny.

Fundovanie sa sústredí na základné potreby utečencov – jedlo, vodu, lieky a prístrešie. S prichádzajúcou zimou komisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianides počíta s potrebou teplého oblečenia.

„Je jasné, že veľká pomoc, ktorú ponúkame, môže byť záchranné lano pre väčšinu zasiahnutých rodín, utrápených vojnou,“ povedal komisár a dodal, že so zničenou infraštruktúrou sú narušené aj základné zdravotnícke služby. „Zasiahnutí ľudia opúšťajú oblasti konfliktov a je pre nich nesmierne ťažké dostať sa k jedlu a základným potrebám. To je dôvod, prečo pomáhame takto razantne.“

Podľa správ sa bezpečnostná situácia za posledné štyri mesiace výrazne zhoršila. Východný a západný front sa roztiahli až k južným hraniciam. Preto bola väčšina medzinárodných humanitárnych pracovníkov stiahnutá z bojovej zóny. Sklady s humanitárnou pomocou sa vyprázdňujú.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Konflikt v Líbyi začal po zvrhnutí plukovníka Muammara Kaddáfiho, ktorý samovládne úradoval Líbyi 42 rokov.

O mve

Odporúčame pozrieť

Yemen

Najnebezpečnejšími krajinami pre Slovákov sú Irak, Sýria, Líbya, Jemen a Somálsko

BRATISLAVA – Najnebezpečnejšími krajinami pre Slovákov sú Irak, Sýria, Líbya, Jemen a Somálsko. Informoval o …

Consent choices