Hlavné udalosti januárového plenárneho zasadnutia: Charlie, GMO, zmena predsedníctva EÚ…

charlie hebdo
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Úvodom plenárneho zasadnutia si poslanci minútou ticha uctili obete útoku na francúzsky týždenník Charlie Hebdo. Plénum odhlasovalo nové pravidlá týkajúce sa geneticky modifikovaných plodín, podľa ktorých by mali mať členské štáty možnosť obmedziť alebo zakázať ich pestovanie na svojom území. Taliansky premiér Matteo Renzi poslancom zhrnul výsledky talianskeho predsedníctva EÚ. Poslanci si vypočuli aj lotyšskú premiérku Laimdotu Straujumu a priority začínajúceho sa lotyšského predsedníctva.

Hneď na začiatku plenárneho zasadnutia v pondelok popoludní si europoslanci minútou ticha uctili obete útokov na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo a židovský supermarket v Paríži.

Jednou z najdôležitejších udalostí januárového zasadnutia bolo hlasovanie o geneticky modifikovaných plodinách. Podľa nových pravidiel budú môcť členské štáty zakázať alebo obmedziť ich pestovanie na svojom území a to aj v tom prípade, ak boli povolené na úrovni EÚ. Nová legislatíva vstúpi do platnosti až potom, ako ju odobria ministri členských štátov (Rada EÚ).

„Musíme investovať do úspechu a do budúcnosti našich detí.“ Tieto slová poslancom predniesol taliansky premiér Matteo Renzi vo svojom prejave pri príležitosti ukončenia talianskeho predsedníctva EÚ. Na oživenie európskeho hospodárstva je podľa neho potrebné, aby sme sa namiesto úsporných opatrené sústredili na investície.

Pri príležitosti začínajúceho sa lotyšského predsedníctva predstúpila pred poslancov lotyšská premiérka Laimdota Straujuma. Jej krajina sa chce zamerať na dosiahnutie „konkurencieschopnej, digitálnej a globálne silnej Európy.“ Lotyši si za svoje ciele stanovili aj zvýšenie bezpečnosti, podporu zamestnanosti a rastu a vytvorenie jednotného digitálneho trhu.

Do Štrasburgu zavítal aj novozvolený predseda Európskej rady Donald Tusk. S poslancami diskutoval najmä o otázkach bezpečnosti a o Junckerovom investičnom pláne. Vo svojom prejave prisľúbil, že zintenzívni boj proti daňovým únikom.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

S vysokou predstaviteľkou Únie Federicou Mogherini poslanci rozoberali zložitú politickú situáciu v Egypte a Líbyi. Rovnako upriamili pozornosť na nedávne brutálne činy teroristickej skupiny Boko Haram, ktorá v Nigérii vyvraždila už tisícky ľudí.

Tento týždeň bolo prijaté aj uznesenie o slobode médií v Turecku. Poslanci od krajiny požadujú, aby rešpektovala základné ľudské práva a slobody.

Poslanci vyzvali aj k ďalším krokom proti pašovaniu migrantov. Stalo sa tak počas utorkovej debaty s komisárom Dimitrisom Avramopoulosom v nadväznosti na nedávne udalosti, keď pašeráci ponechali migrantov napospas osudu na otvorenom mori.

Vo štvrtok Parlament odobril výročnú správu ombudsmanky Emily O´Reilly za rok 2013. Členovia zákonodarného zboru uvítali vyšetrovania, ktoré začala a ocenili, že sa pustila do preverovania transparentnosti obchodnej dohody s USA.

V utorok uplynulo 70 rokov od oslobodenia nacistického koncentračného tábora v Osvienčime, v ktorom prišlo o život približne 1 100 000 ľudí. Predseda Parlamentu Martin Schulz adresoval poslancom pri tejto príležitosti svoj prejav, v ktorom spomenul, že „aj dnes sa Židia v Európe stále boja o svoju bezpečnosť.“ Toto by podľa neho nemalo ostať nepovšimnuté a mali by sme sa snažiť o to, aby mohli žiť bez obáv.

Viac sa dozviete vo videu

O ram

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices