Ak je Doneck ruský, je Felvidék maďarský?

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ukrajinka, ktorá zľahka hysterickým tónom žiadala Putina o vojenský zásah na východe Ukrajiny, sa dočkala zásahu raketou od proruských separatistov. Nuž, človek by si na svoje priania naozaj mal dávať pozor.

Lenže vesmír je, narozdiel od ľudí, absolútne objektívny. Nech by už bola dotyčná dáma horlila za americkú okupáciu, mimozemskú inváziu alebo svetový mier, bolo by to s ňou skončilo nachlp rovnako. Keď sa nejaký zhovädilý idiot rozhodne ostreľovať obývanú oblasť raketami, budú zomierať civilisti. Nevinní i vinní. Rakete je to jedno. A vesmíru tiež.

Komu to jedno nie je, sú ľudia. A ukrajinský konflikt je už dosť blízko na to, aby to nebolo jedno dokonca ani ľuďom, ktorý rozumejú jazyku tohto komentára. Mnohí to dokonca aj dávajú najavo, keby nijak inak, aspoň príspevkom do diskusie na sociálnych sieťach. Čo by aj bolo chvályhodné, keby pri tom prejavovali menej emócií a viac rozumu.

Priemerný diskutér rád necháva prehovoriť svoje srdce. Lež srdce je sval, na myslenie sa absolútne nehodí. Horúce ukrajinské peklo  sa v slovenskej diskusii mení na studenú vojnu rusofilov a rusofóbov. Čiže ľudkov, ktorí Rusov ľúbia alebo neľúbia. Prípadne ľúbia či neľúbia Voloďu Putina. Ukrajinci sú iba komparz.

Propaganda na oboch stranách barikády vskutku dokáže vyprodukovať viac dymu, ako zbrane použité v tejto občianskej vojne. Nie je ľahké sa v situácii zorientovať a je prakticky nemožné dopátrať sa pravdy. No pre základnú orientáciu stačí aj použitie malého množstva zdravého rozumu.

V prvom rade nezaškodí pripomenúť si, že nech by už mal ktokoľvek pocit, že má na Ukrajine nejaké legitímne geopolitické záujmy, v skutočnosti ide o suverénny štát, ktorý patrí jeho vlastným občanom. Obyvatelia Ukrajiny nemajú len právo na vlastný názor, ako by mala ich krajina vyzerať, ale oni, koťuhy, majú aj ten názor. Prakticky všetci. Akurát ho nemajú jednotný. Čo ale fakt neznamená, že by mali prijať práve ten váš. Hlavne nie, pokiaľ ide o názor na politické usporiadanie Ukrajiny. Bez ohľadu na to, že váš názor je, samozrejme, ten jediný správny Názor.

Pokiaľ dokážete prijať túto prostú myšlienku, môžete sa ju pokúsiť aj ďalej rozvinúť. Západ zrejme podporuje tých Ukrajincov, ktorí majú svojimi názormi a hodnotami bližšie k Západu. Rusko zasa tých, ktorí majú názormi a hodnotami bližšie k Rusku.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Aj vy si môžete pokojne niektorú zo znepriatelených strán adoptovať a držať jej palce, ale je dobré mať na pamäti, že tento príbeh nemá pozitívnych hrdinov.

Dnešná Ukrajina je niečo, ako Slovensko za Mečiara, len v brutálnejšom prevedení.

Spomínate si ešte? Štátny terorizmus, mafie chránené políciou a podporované tajnou službou, nedotknuteľní zlodeji a podvodníci… to všetko je na Ukrajine dodnes prítomné, len v omnoho surovejšej podobe. Ale azda by sa to mohlo, pomaly a postupne, zlepšovať.

Že súčasná ukrajinská vláda nebudí zvlášť veľkú dôveru? A na tie dve vlády Mikuláša Dzurindu, ktoré objektívne zreformovali krajinu a priviedli ju do NATO a EÚ azda spomínate s láskou? Zverili by ste Dzurindovi svoju ženu a celoživotné úspory? Alebo Ficovi?

Hľadáme na Ukrajine skrytých náckov a banderovcov, akoby sme na Slovensku nemali svojich Slotov, Kotlebov a Matovičov. A azda z toho vyplýva, že občanom južného Slovenska by bolo lepšie, keby sa stalo súčasťou Maďarska? Lebo ak má byť Doneck ruský, tak prečo by Felvidék nemal byť maďarský?

Ajhľa, a zrazu by sa, azda, aj dokázalo to slovenské srdiečko dostať do súladu s rozumom. Lebo ten hovorí, že ak prestaneme rešpektovať suverenitu jednotlivých štátov, nezostane v Európe kameň na kameni. Už zasa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices