Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union 2015

Vladimír Maňka: Európu sme stabilizovali, zamestnanosť vyžaduje viac

Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union 2015
Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union 2015

Vladimír Maňka (Smer-SD) je europoslancom v Skupine progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente. Odpovedal nám na otázky týkajúce sa opatrení, ktoré majú naštartovať Európu.

Aké kroky podniká EÚ, aby sa vymanila z vysokej nezamestnanosti?

Európu sme v boji s krízou stabilizovali. Hrozí nám však, že budeme dlhé roky stagnovať. Preto sú tu nové impulzy, ktorých cieľom je ekonomický rast a zamestnanosť:

– plán predsedu Európkej komisie tzv. Junckerov investičný plán 315 miliárd eur. Tieto investície musia ísť ruka v ruke s hľadaním a odstaňovaním prekážok, ktoré bránia investíciám. Zvýši sa tým atraktívnosť Európy a zároveň znásobí vplyv investičného plánu,

– plán šéfa Európskej centrálnej banky Draghiho napumpovať do krajín eurozóny viac ako tisíc miliárd eur (toľko sú asi ročné daňové úniky v EÚ),

– z eurofondov sa podľa nových pravidiel nemajú financovať nenávratné projekty, ale investície s vysokou pridanou hodnotou,

– krajiny EÚ musia pokračovať v hospodárskych reformách,

– boj proti daňovým únikom a podvodom vo všetkých kútoch Európy, kde prichádzame ročne o tisíc miliárd eur

Vyzerá to tak, že Junckerov balíček má stále väčšiu podporu. Čím si to vysvetľujete? Na druhej strane máme totiž stále dostatok euroskeptikov, ktorí o ňom hovoria ako o zlom balíku opatrení

Od roku 2008 v EÚ klesli investície o viac ako 15 %. Pritom vysokonávratné investície sú tým najlepším liekom pre ekonomický rast a zamestnanosť.  Peniaze by mali ísť hlavne do oblastí, do ktorých by sa inak neinvestovalo. Tieto investície nesú isté riziká. Preto je potrebné aby EÚ ručila za tieto riziká. V globále však pôjde o investície s vysokou pridanou hodnotou, čo veľmi pomôže zamestnanosti a rastu.

Čo sa týka euroskeptikov, sú ich dve skupiny. Jedna má úprimné obavy o budúcnosť, čomu rozumiem, a oni potrebujú argumenty. Tá druhá skupina neverí ničomu, všetko spochybňuje. A žiadne argumenty pre nich neplatia. Ľudia, ktorí sú v ťažkej ekonomickej situácii a nevidia z nej východiská, im zvyknú uveriť.

V Európskom parlamente takýchto euroskeptikov je tiež niekoľko. Za 11 rokov, ako som tam, nikdy žiadne riešenie nenavrhli. Nič zlé z toho, čo predpovedali, sa nenaplnilo. Pred tromi rokmi tvrdili, že do roka euro končí a eurozóna sa rozpadne. Veľmi málo sa zapájajú do riešenia problémov, robia si hlavne kampaň.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Viete povedať, ktoré oblasti spĺňajú kritériá pre investovanie?

Tieto investície majú ísť najmä do širokopásmových a energetických sietí, do dopravnej infraštruktúry v priemyselných centrách, do vzdelávania, výskumu a inovácie a do energie z obnoviteľných zdrojov a energetickej efektívnosti. Časť z týchto investícií pomôže malým a stredným podnikom, aby získali prístup k financiám, ktoré potrebujú, aby udržali a vytvárali pracovné miesta. Každý štát v EÚ vrátane Slovenska má pripravené investície za desiatky miliárd eur. Treba z nich vybrať tie, ktoré prinesú najväčší efekt.

Euroskeptici ale hovoria, že ide skôr o dotovanie miest a keby sa v rámci Junckerovho balíčka nezadotovali tak by ani nevznikli, neexistovali. Dá sa s tým súhlasiť?

Počítame s tým, že investície v hodnote najmenej 300 miliárd eur zafinancujú súkromné firmy. EÚ spolu s Európskou investičnou bankou poskytnú garancie vo výške 21 miliárd eur. Súkromné podniky nebudú investovať do nejakých nezmyslov, ale do takých investícií, ktoré prinášajú efekt aj im.

Kedy prídu prvé peniaze, koľko by mohlo dostať Slovensko?

Predpokladám, že v prvom polroku schválime všetky potrebné pravidlá. V druhom polroku môžu investície začať. Čím skôr to zvládneme, tým bude prínos väčší. Chceme, aby do každej krajiny išli investície maximálne proporcionálne s dôrazom na krízou najviac skúšané regióny. Európska komisia sa bude pozerať hlavne na pozitívny efekt pre vytváranie rastu a zamestnanosti.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Maňka.

 

O vik

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje predĺžiť núdzové opatrenia v oblasti energetiky o jeden rok

Komisia navrhla Rade predĺženie platnosti niekoľkých núdzových opatrení EÚ zavedených minulý rok na riešenie energetickej krízy. Hoci je …

Consent choices