Pomoc pre Sýriu je priorita EÚ, pomoc navyšuje na 136 miliónov EUR

rodina v Sýrii
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Každým dňom sa zhoršujúca humanitárna kríza v Sýrii, si vyžaduje čoraz naliehavejšiu pomoc. Európska únia podnikla kroky, aby v tomto regióne zabezpečila ďalší prísun finančnej pomoci, ktorú navýšila na 136 miliónov €. Polovica z daných prostriedkov má ísť na pomoc Sýrii a druhá časť má podporiť sýrskych utečencov v susednom Turecku, Libanone, Jordánsku a Iraku.

„Zmiernenie utrpenia obetí sýrskej krízy je mojou hlavnou prioritou od prvého dňa môjho mandátu,“ vyhlásil Christos Stylianides, komisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia. „Solidarita Európy je neochvejná  a my budeme naďalej odhodlane poskytovať podporu obetiam, ktoré to najviac potrebujú – to je dôvod, prečo sme navýšili našu pomoc,“ dodal.

Európska únia vyjadruje aj podporu štátom, ktoré uchýlili sýrskych utečencov. „Okrem humanitárnej pomoci by som chcel potvrdiť pokračujúci záväzok EÚ voči Libanonu a Jordánsku v ich úsilí o riešenie rastúceho prílevu utečencov zo Sýrie a zabezpečenie základného prístupu k službám, ako je zdravotníctvo a vzdelávanie,“ povedal Johannes Hahn, komisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Finančné prostriedky z Európskej únie budú použité na zabezpečenie potravín, pitnej vody a prístrešia pre utečencov. Tiež sa zabezpečujú základné lieky a lekárska starostlivosť. Sýrska kríza, ktorá je momentálne považovaná za najväčšiu humanitárnu katastrofu na svete, má na svedomí už 3 milióny utečencov a toto číslo každý deň rastie. EÚ s členskými štátmi poskytla doteraz viac ako 3,2 miliardy € na ich podporu.

O mon

Odporúčame pozrieť

humanitarna pomoc

Svetový humanitárny deň: EÚ pomáha ľuďom zasiahnutým humanitárnymi krízami

EÚ patrí medzi popredných svetových humanitárnych darcov a vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby posilnilo svoje záväzky …

Consent choices