Poslanci o situácii na Ukrajine: Minsk II musí priniesť mier

Európsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Mierová iniciatíva nemeckej kancelárky Angely Merkel a francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda a stredajšie stretnutie lídrov Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska v Minsku, ktoré by malo pomôcť vyriešiť krízu na Ukrajine, boli v utorok popoludní predmetom rozpravy poslancov s vysokou predstaviteľkou Únie pre zahraničné veci Federicou Mogherini.

Väčšina rečníkov sa počas rozpravy stotožnila s obavami Federicy Mogherini v súvislosti so zhoršujúcimi sa vzťahmi medzi Ukrajinou a Ruskom, ako aj s jej názorom, že stredajšie stretnutie v Minsku v takzvanom normandskom formáte, teda v zložení lídrov Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska, bude jednou z posledných príležitostí na nájdenie diplomatického riešenia v záujme mieru na Ukrajine.

Neúspech rokovaní v Minsku môže podľa poslancov viesť k eskalácii konfliktu. Väčšina rečníkov odmietla vojenské riešenie krízy, niektorí poslanci však vyzvali EÚ, aby sa vzdala akýchkoľvek ilúzii o možnom partnerstve s Ruskom.

Reakcie slovenských europoslancov

„Riešenie nebude jednoduché, nie je však nemožné. Základom musí byť zachovanie územnej celistvosti a rešpektovanie suverenity Ukrajiny a vyhnúť sa ďalšiemu zmrazenému konfliktu. Sankcie voči Rusku a možnosť ich rozširovania musia byť na stole, kým nenájdeme konštruktívny prístup, ktorý je nevyhnutný k vyriešeniu ukrajinskej krízy,“ uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

„Konflikt na Ukrajine sa skončí s najmenšími ľudskými, materiálnymi a ekonomickými stratami vtedy, ak čo najskôr nájdeme cestu, aby ani jedna strana neodchádzala s pocitom porážky,“ uviedol poslanec Vladimír Maňka (S&D, SK).

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

„Základom pre mierové riešenie je naplnenie dohody z Minsku, ktorá zaručuje zachovanie ukrajinskej územnej celistvosti a zároveň uspokojuje požiadavky rusky hovoriacich obyvateľov. Pre jej naplnenie je však potrebné prímerie, ktoré nie je možné bez zastavenia ruskej vojenskej podpory separatistov, uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

„S obavou sledujem minútu po minúte manévre na Kryme. Je zjavné, že kým Európa zintenzívňuje diplomatické rokovania mierovou cestou, Rusko sa rozhodlo pre vlastnú. Niet pochýb, že Rusko je v tomto vojenskom konflikte priamy účastník. V pondelok bolo preto vyzvané aj EP, aby priznalo, že je priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices