Othmar Karas
Othmar Karas, predseda Delegácie pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ – Rusko. PHOTO: © European Union 2015 - Source EP.

Othmar Karas o Ukrajine: Ak zlyhajú rokovania, vystupňuje sa vojenské napätie

Othmar Karas
Othmar Karas, predseda Delegácie pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ – Rusko. PHOTO: © European Union 2015 – Source EP.

V snahe zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu situácie na Ukrajine obnovili členské štáty EÚ mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. O napätej situácii rokovali v pondelok i členovia zahraničného výboru spoločne s Alexejom Puškovom, predsedom výboru ruskej Dumy pre medzinárodné záležitosti. Po ich rokovaní sa s nami o svoje názory na mierové rozhovory podelil poslanec Othmar Karas, predseda Delegácie pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ – Rusko.

Myslíte si, že nové rokovania medzi Nemeckom, Francúzskom, Ukrajinou a Ruskom prispejú k vytvoreniu mieru?

Na dosiahnutie mieru je potrebné uznanie medzinárodného práva a základom dohody je jeho rešpektovanie. Rusko medzinárodné právo porušilo. Jeho vysvetlenia sú v rozpore s Helsinskými dohodami a spôsob, akým Rusko koná, sa prieči ďalším dohodám, akou je aj Budapeštianske memorandum o bezpečnostných zárukách. Pre dohodu medzi EÚ, Ukrajinou a Ruskom má zásadný význam rešpektovanie Minského protokolu. Ak bude Rusko dodržovať medzinárodné právo, otvoria sa možnosti pre ďalšie rokovania. A rokovať naozaj máme o čom.

Ak sa nepodarí nájsť žiadne riešenie, môže to znamenať, že sa susedné krajiny, ako napríklad baltické štáty, ocitnú v nebezpečenstve?

Veľa ľudí má v súčasnom období strach, no najlepší spôsob, ako upokojiť ich obavy, je dodržovanie platných právnych predpisov a vykonávanie dohôd. Ak niekto nedodržuje dohodu, alebo porušuje zákony, nevzbudzuje v nikom dôveru. Podmienkou preto ostáva, aby Rusko rešpektovalo nezávislosť a zvrchovanosť Ukrajiny, keďže tým sa vyriešia i ostatné problémy.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Myslíte si, že je to dobrý nápad, aby USA dodávali Ukrajine zbrane?

Problémy sa nedajú vyriešiť zbraňami, na riešenie problémov je treba ľudí. A Európa má svoj recept na úspech – je ním dialóg. Potrebujeme spolu diskutovať a snažiť sa o spoločné riešenie problémov. A práve preto ma teší, že Európska únia a jej členské štáty venujú týmto vyjednávaniam veľa času i úsilia. Teší ma i to, že do Parlamentu zavítal pán Puškov. Najdôležitejšie je, aby sme sa vedeli pozrieť jeden druhému do očí a diskutovať o problémoch namiesto toho, aby sme po sebe strieľali so zbraňami.

Dúfam, že v stredu sa veci pohnú správnym smerom. Ak rokovania k ničomu nevedú, každým dňom sa zvyšuje riziko vojenskej eskalácie. Všetkých zúčastnených by som chcel vyzvať k tomu, aby využili každú možnú príležitosť na rokovanie. Jediným základom pre dohodu je Minský protokol, s ktorým úž všetci súhlasili.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices